Vesti
Politika
Slovenački poslanik u EP ima novi USLOV ZA SRBIJU: Da li će nam MAFIJAŠKI OBRAČUNI DOĆI GLAVE u Briselu?
28.08.2018. 20:00
Izvor: Blic
Slovenački poslanik u EP ima novi USLOV ZA SRBIJU: Da li će nam MAFIJAŠKI OBRAČUNI DOĆI GLAVE u Briselu?
Da li će mafijaški obračuni koji se, poslednjih godina, dešavaju na srpskim ulicama i koji često ostaju bez sudskog epiloga doći glave Srbiji u Briselu? Da se o tome pita slovenački poslanik Evropskog parlamenta Ivo Vajgl, koji je član Delegacije za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije i izvestilac liberalnih partija za Srbiju, odgovor bi bio jasan - da.
On je, naime, izeneo predlog da bi "saradnja susednih država u oblasti organizovanog kriminala, trebalo da bude uključena u izveštaje o napretku zemalja kanidata za članstvo u EU". Time bi, praktično, efikasnosr Srbije u brobi sa tim problemom postala još jedan na listi uslova za čalnstvo u EU.
Ovaj slovenački političar, zapravo je prvi evropski zvaničnik koji je u evropskim okvirima otvorio temu mafijaških obračuna u Srbiji. Sada je ono što naziva problemom "velikog broja žrtava mafijaških obračuna u Srbiji koje prati izrazito mali broj rešenih slučajeva" premesitio u kontekst evrointegracija naše zemlje, predlažući da se „svetlo treba usmeriti i na taj problem“.
Kako navodi Radio Slobodna Evropa, u Srbiji je, od početka godine izvršeno 20 ubistava koja imaju odlike mafijaških likvidacija, a među njima je i ubistvo poznatog advokata Dragoslava Ognjanovića. Istovremeno, "ni jedno nije rešeno, u devet slučajeva postoje osumnjičeni, u 11 se praktično ne zna ništa".
- Čini se da je to veoma ozbiljno pitanje - kaže Vajgl i dodaje da se podaci koje dobija od nevladinih organizacija razlikuju od zvanične slike.
- Zbog toga sam na poslednjoj debati pred Komitetom za spoljne poslove Evropskog parlamenta citirao podatke koje su prikupili i niko ih nije demantovao. Radi se o tome da je bilo oko 80 slučajeva tipično mafijaških ubistava u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, a da je samo u oko šest slučajeva neko priveden pravdi. Svi ostali su nestali negde u pravosudnim kanalima... - naveo je on ukazujući na sumnju na povezanost pojedinaca iz politike i mafije.
Prema njegovim rečima, Srbija mora energičnije da se posveti svojim obavezama kada je u pitanju istraživanje organizovanog kriminala.
Na konstataciju RSE da je u Srbiji od od 2012. godine do danas bilo 88 ubistava izvedenih na način svojstven mafiji, on je naveo da su Jugositočna Evropa i Zapadni Balkan, generalno, bili i ostali deo Evrope u kome se organizovani kriminal širio preko državnih granica.
- Postoje sjajne veze između mafijaških organizacija u državama Zapadnog Balkana, uključujući i države koje su članice Evropske Unije. Dakle, te veze su široko rasprostranjene, a pravosuđa su veoma, veoma neefikasna kada te veze istražuju. Verujem da je potrebno više saradnje između policija i specijalnih tužilaštava za organizovani kriminal u različitim državama Zapadnog Balkana, a mislim da mi to propuštamo. Dakle, kada govorimo o izveštajima o napretku, mislim da bi tu saradnju susednih država trebalo da „uključimo u sliku“ o tome kako pojedinačna zemlja kandidat napreduje u tom pogledu - insistira Vajgl.