Vesti
Politika
PRIŠTINA NA RUBU Koha: Kosovo na granici nove POLITIČKE KRIZE, opozicija najavljuje proteste
05.09.2018. 20:00
Izvor: Blic
PRIŠTINA NA RUBU Koha: Kosovo na granici nove POLITIČKE KRIZE, opozicija najavljuje proteste
Kosovo je na granici nove političke krize, pokazao je neuspešni pokušaj održavanja dve odvojene sednice parlamenta u utorak, obe na temu dijaloga sa Beogradom, a njihov nastavak je najavljen za danas u 14 sati, piše "Koha".
Nijedna od dve vanredne sednice parlamenta o dijalogu sa Beogradom, prva, koju je zatražila vlada i druga koja je sazvana na zahtev opozicije, u utorak nisu završene.
Prištinski portal "Koha" konstatuje da je to dokaz da je Kosovo na granici nove krize, i da su vladajuća koalicija i parlament dokazali da su ranjivi i neodlučni kada je reč o inicijativama za završni dijalog sa Beogradom i pitanju razgraničenja.
Na započetoj sednici parlamenta poslanici je trebalo da se izjasne o predlogu vladinog tima koji bi vodio dijalog sa Beogradom, dok je na drugoj, sazvanoj na zahtev opozicije, trebalo da se raspravlja o nacrtu rezolucije s ciljem sprečavanja kosovskog predsednika Hašima Tačija da razgovara o "razmeni teritorija" ili "korekciji granice".
Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli najavio je juče da će tim, koji je vlada u Prištini nominovala za dijalog sa Beogradom, učestvovati već u petak u Briselu, u dijalogu, ali taj tim nije potvrdio kosovski parlament, niti je poznato da li će to, posle odlaganja sednice, i učiniti.
Šef prištinskog tima za dijalog sa beogradom Avni Arifi, izjavio je da će taj tim učestvovati u političkim pregovorima zajedno sa Hašimom Tačijem.
Opozicija negoduje
Predsednik Kosova predlogom o korekciji granica sa Srbijom ugrožava Kosovo, a to čini samo zato što je njegova vlast ugrožena, ocenio je Aljbin Kurti iz kosovskog opozicionog pokreta "Samoopredeljenje".
On je za bečki "Standard" najavio podnošenje u Skupštini Kosova rezoluciju opozicije protiv razmene teritorija između Kosova i Srbije.
- Srbija želi da Kosovo kao prva predloži razmenu teritorija. Tači je time već pokazao da je spreman da odustane od severa Kosova“, uveren je Kurti, prema kome se time samo samo ispunjava želja Srbije. Tači ugrožava državu Kosovo samo zato što je njegova vlast ugrožena. Oni time dele državu, institucije, stanovništvo, samo zato što žele da podele teritoriju - istakao je Kurti.
Najavio je da će, ako Tači ne odustane od ove namere, „"Samoopredeljenje"“ organizovati proteste.