Vesti
Politika
TENZIJE POSLE PROVOKACIJA
07.09.2018. 20:00
Izvor: Blic
TENZIJE POSLE PROVOKACIJA
Vojska, policija i BIA prekidaju komunikaciju sa službama na KiM, Vučić se nije sastao s Tačijem, poseta Kosovu i dalje NEIZVESNA
Dva dana uoči najavljene posete Aleksandra Vučića Kosovu i današnjih pregovora u Briselu, posle niza provokacija podignute su tenzije na liniji Beograd - Priština. Rezultat tih tenzija je odluka Vučića da se danas ne sastane sa albanskim predstavnicima, iako je to bilo planirano, a njegova najavljena poseta Kosovu i Metohiji ovog vikenda i dalje je neizvesna. Vučić se, naime, jutros, u sedištu EK sastao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini sa kojom je razgovarao više od dva sata, ali je otkazan sastanak sa Hašimom Tačijem i doveden u pitanje nastavak pregovora. S druge strane, konačna odluka o njegovoj poseti Kosovu, o kojoj su mnogi govorili kao o "Vučićevom Gazimestanu" biće doneta večeras.Iako su poslednjih dana evropski zvaničnici širili su optimizam o konačnom dogovoru Srbije i Kosova i rešenju kosovskog problema, sve se paktično zakomplikovalo u roku od 24 sata, nakon što je predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji praktično zapretio Vučiću hapšenjem ako tokom svoje posete Kosovu obiđe jezero Gazivode.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je danas u Briselu da je sada pitanje da li će se i kada uopšte nastaviti pregovori sa Prištinom.- Predsednik se na to odlučio zbog svih prevara, pretnji i laži kosovskih Albanaca - rekao je Đurić u Briselu.

S druge strane, zbog dešavanja poslednjih dana predsednik Srbije je naredio vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji deluju na teritoriji AP Kosovo, a povodom njegove posete.Tenzije na liniji Beograd - Priština počele su nakon što je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio da mu je zabranjeno da uđe na KiM, te da je vraćen sa administrativne linije. Taj potez kosovske policije ocenio je kao skandalozan i suprotan postignutom sporazumu. Druga strana to je, međutim, demantovala i saopštila da je Đurić dobio dozvolu, ali da nije ušao, jer je imao "svoje razloge".Situacija je eskalirala nakon izjave predsednika Skupštine Kosovo Kadrija Veseljija, koja je i bila okidač za naređenje Vučića vojsci Srbije i "molbu" policiji i BIA da prekinu svaku komunikaciju sa policijskim organima Kosova, KFOR-om i međunarodnim predstavnicima na KiM.

Veselji je izjavio da je Vučić dobio dozvolu za posetu Kosovu, ali da ta odluka, u slučaju destabilizacije, može biti i promenjena. On je zapretio i da će Vučić, u slučaju da uđe na KiM bez dozvole, proći isto kao Marko Đurić.- Neka proba bez dozvole, zna kako je to prošlo sa onim drugim (Markom Đurićem) - rekao je on i dodao da Vučić nema šta da traži na jezeru Gazivode.

Ranije je najavljeno da će predsednik Srbije u suobotu i nedelju posetiti Kosovo. Prvog dana bilo je u planu da dođe u Zubin Potok, kao i jezero i hidrocentralu Gazivode, koji pripadaju toj opštini. Uz to, razmatran je i odlazak u Lešak, naselje u Leposaviću.Za nedelju je planirano da Vučić poseti severnu Kosovsku Mitrovicu, gde se pripremao sastanak sa privrednicima, predstavnicima zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih institucija, ali i sa predstavnicima političkih organizacija, kao i direktno s narodom.

Stefanović: Garantujem da Vučića neće uhapsiti

Nakon poruka iz Prištine, doveden je u pitanje njegov odlazak na pregovore u Brisel, gde je ipak na kraju otišao. Međutim, odlučeno da je zargovora sa kosovskim predstavnicima neće biti. Još se ne zna se da li će Vučić otići u dvodnevnu posetu Kosovu. Kako smo nezvanično saznali, ona će biti otkazana u slučaju da mu Priština zabrani ulazak.Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da će odluka o odlasku na KiM biti doneta nakon što se predsednik Srbije vrati iz Brisela. On je istakao i da "garantuje da Vučića niko tamo neće hapsiti".

- Ako predsednik odluči da ide na KiM, garantujem da njega tamo niko neće hapsiti, jer dobro poznajem Vučića i ljude koji će biti sa njim - naveo je Stefanović i dodao da je odluka da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, kao i albanskim i međunarodnim predstavnicima doneta na osnovu neodgovornosti svih tih instituacija da obezbede pristojnu posetu.

Tači: Podržavam dolazak Vučića na Kosovo

U Brisel je otputovao i kosovski predsednik Hašim Tači. On je tamo izjavio da poštuje legitimno interesovanje predstavnika Srbije da razgovara sa predstavnicima srpske zajednice na KiM.- Odluka kosovskih institucija o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu je poznata - rekao je Tači.On je rekao da podržava sastanak Vučića sa predstavnicim Srba na KiM, kako bi i njima objasnili da nije potreban strah i panika.

- „Nadam se da će biti poslate poruke o dobrosusedskim odnosima, miru, zajedničkom životu i neophodnosti za postizanje konačnog sporazuma između Srbije i Kosova - istakao je Tači.

Vulin: Ili će oni obezbediti bezbednos, ili ćemo mi

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je danas da će svako naređenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti izvršeno, a da će ako Vučić donese odluku da poseti Kosovo i Metohiju poseta biti bezbedna i po planu koji predsednik odobri.

"Ako predsednik Vučić donese odluku da poseti Kosovo i Metohiju poseta će biti bezbedna i po planu koji odobri predsednik Vučić. Njegovu bezbednost će omogućiti organi na Kosovu i Metohiji ili ćemo to uraditi mi. Izbor je na ŠŠiptarima bašš kao i na Kforu i Euleksu", izjavio je Vulin, navodi se u saopštenju ministarstva.