Vesti
Politika
Dačić: Kosovo u UN? Kad na vrbi rodi grožđe
17.09.2018. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Kosovo u UN? Kad na vrbi rodi grožđe
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da će Srbija priznati kosovsku nezavisnost i dozvoliti im stolicu u UN "kad na vrbi rodi grožđe" i istakao da prištinske vlasti svakodnevno upućuju veoma raznolike poruke koje nemaju veze sa realnošću.
Po pitanju KiM treba tražiti kompromis, a za izjave Hašima Tačija u vezi sa pripajanjem Preševa rekao je da "on nešto mora da priča, jer ga napadaju sa svih strana".
- Oni neće da pričaju o korekciji, a hoće Preševo i Bujanovac? Mnogo su pametni. A znate kada će to biti, da KiM udje u UN, da ih priznamo kao državu? Kad na vrbi rodi grožđe - rekao je Dačić novinarima u ambasadi Grčke u Beogradu.
Oni koji su priznali Kosovo i pravili aranžmane sa Martijem Ahtisarijem su, kaže, sada zaprepašćeni zato što se razgovara o granicama, a prvi su proglasili Kosovo za državu i narušili integritet Srbije.
To znači, navodi ministar, da oni ne žele da se bilo šta okrnji od onoga što nazivaju "kosovska država".
- Mi smo izašli sa nekim predlozima, a pošto su oni protiv korekcije granica, šta oni predlažu nama - upitao je Dačić navodeći da druga strana koja ne želi korekcije želi da Srbija prizna Kosovo, a da dobije ZSO za sever Kosova.
- Ja kažem zaboravite od toga nema ništa - poručio je Dačić.
Sa druge strane, zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj smatra da bi "u ovoj godini prioritet trebalo da bude dijalog, a ne novi izbori", kao i da Zajednica srpskih opšština neće imati izvršna ovlašćenja.
RTK na srpskom jeziku prenosi da je Hodžaj ocenio da "trenutna situacija na Kosovu ne ide u pravom smeru", a da "odgovornost za to snose i vlast i opozicija".
U intervjuu za list "Epoka e re" Hodžaj je rekao da "koalicioni partneri i opozicija treba da završše proces držžavne izgradnje i suvereniteta Kosova".
Navodi se da je Hodžaj kazao da je "krajnje vreme za postizanje političkog konsenzusa u pogledu dijaloga" Beograda i Prišštine i ocenio da "sve dok se Kosovo nalazi u procesu dijaloga, ne bi trebalo da bude izbora".