Vesti
Sport
Praznik košarke i protiv Estonije
17.09.2018. 20:00
Izvor: Politika
Praznik košarke i protiv Estonije
Puna dvorana „Aleksandar Nikolić“ došla da pozdravi reprezentaciju koja je s lakoćom savladala autsajdera u L grupi sa 91:65 (22:16, 23:13, 29:11, 17:25). – Selektor Đorđević: „Ozbiljan pristup“
Koliko se košarka voli u Srbiji, a posebno reprezentacija, videlo se i sinoć u dvorani „Aleksandar Nikolić“ koja je bila puna, iako je u goste došao autsajder u L grupi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Naš tim je s lakoćom pobedio Estoniju sa 91:65 (22:16, 23:13, 29:11, 17:25) i četiri kola pre kraja ima dve pobede više na trećoj poziciji, poslednjoj koja vodi na šampionat u Kini sledeće godine (31. avgust-15. septembar).
Pobeda nijednog trenutka nije dolazila u pitanje, a naši igrači su, i pored toga što je rival bio daleko ispod njihovog nivoa, pokazali veliku ozbiljnost, što je selektor Đorđević pohvalio posle meča.
–Ozbiljan pristup! Dobra reakcija posle poraza u Grčkoj – rekao je posle meča selektor Aleksandar Đorđević. – Imali smo pravi pristup u odbrani i došli do vrlo važne pobede. Iako ovo nije rival s velikim imenom, svaka pobeda u ovim kvalifikacijama je važna. Ostali rezultati nam idu na ruku, ali mi moramo da se koncentrišemo na svoju igru, da gledamo u svoj tanjir.
Đorđević je proteklih dana više puta rekao da je svestan da u ovakvim okolnostima, kada se silom prilika često „mešaju karte“ i ekipa uigrava za kratko vreme, neka vrhunska košarka ne može da se pruži. Stiglo je takvo vreme, gde selektori nisu jedini koji kroje izgled reprezentacije, pa će budući uspesi zavisiti i od toga koliko se budemo brzo prilagodili novim okolnostima.
Domaćoj publici, koja beskrajno voli svoju reprezentaciju, i ono što su videli protiv Estonije bilo je dovoljno. Ne pamti se kada je jedan neatraktivan rival ovako popunio dvoranu (5.700 prodatih ulaznica) i privukao mnoge porodice sa decom. Među njima su bili i Krstići, na čelu sa Nenadom Krstićem, nekadašnjim kapitenom nacionalnog tima. Ovakve slike svedoče zašto je Srbija „zemlja košarke“.
Jedina loša stvar na utakmici bila je povreda Bogdana Bogdanovića koji je odigrao samo tri minuta u prvoj četvrtini. Selektor je objasnio o čemu se radi:
- Bogdanović je osetio neku nelagodnost u kolenu koje je operisao, pa smo odmah povukli ručnu. Nismo hteli da rizikujemo. Nadam se da ništa nije ozbiljno. Ono što su naši lekari na čelu sa profesorom Radovanovićem mogli da vide u ovom trenutku, koleno je stabilno, ali sutra ćemo pre podne znati više.
Đorđević je na pres-konferenciji rekao da su povrede pritisle reprezentaciju u poslednje vreme i da će i stručni štab i košarkaška organizacija biti pred izazovom da izvedu jak tim u nastavku kvalifikacija.
–Brinu povrede, počev od Todorovića. Čuo sam se danas s njim. Ostaje žal i zbog nove povrede Milana Mačvana. Takođe brine i povreda Birčevića. Razgovarao sam već sa igračima, Košarkaški savez Srbije će pre svega da zahvali klubovima koji su pustili igrače u ovom „prozoru“ kvalifikacija – rekao je Đorđević. - Trudićemo se da neke igrače, koji imaju sluha za ovo Fibino takmičenje, dobijemo da odigraju barem jedan od dva meča u naredna dva „prozora“. Posebno nam je važna utakmica sa Grčkom ovde i ona u Izraelu. Nemci i Grci su sigurni, a ostaje borba između nas, Gruzijaca i Izraelaca za treće mesto.
Po završetku utakmice, ispred hale je čekalo oko trista dece i tinejdžera, sa dresovima, patikama, kapama i ostalim stvarima pogodnim za autograme...