Vesti
Sport
Počinje NAJZANIMLJIVIJA košarkaška sezona otkad regionalno takmičenje postoji
25.09.2018. 20:00
Izvor: Blic
Počinje NAJZANIMLJIVIJA košarkaška sezona otkad regionalno takmičenje postoji
Košarkaška ABA liga startuje ovog petka. Takmičenje će otvoriti duelom u Ljubljani, Olimpija i Mornar, dok će se istog dana u Beogradu sastati Crvena zvezda i Cibona. Mnogo je pitanja vezano za novu sezonu regionalnog takmičenja: Ko će prvi proći kroz cilj? Koja je to četvrta ekipa u plej-ofu, ako se zna da su Budućnost, Zvezda i Cedevita "sigurni"? Ko će ispasti?
U odnosu na prošlu takmičarsku godinu novajlija je ekipa Krke koja je ušla kao pobednik druge ABA lige, a društvo najboljih je napustio MZT.
No, krenimo redom. Aktuelni šampion Budućnost. Prvi put će igrati Evroligu. Tim koji su napravili Podgoričani po mnogima nije kadar da osvoji ABA ligu, a kamoli da se nadmeće sa najjačim klubovima Evrope.
Na klupi su zadržali Aleksandra Džikića, ostali su nosioci igre iz prošle sezone - Nemanja Gordić i Nikola Ivanović, tu su i dalje braća Šehović. Najzvučnije pojačanje je svakako Edvin Džekson, bivši igrač Barselone, tu su i Koti i Erl Klark, iz Monaka je došao Aron Kraft.
Najveći problem Budućnosti biće igra pod košem. Tu je osim Erla Klarka i Zoran Nikolić, a po potrebi može da uskoči i Filip Barović. Da će problema biti, najbolje se videlo u nedavno završenom Superkupu ABA lige, gde su momci iz "Morače" ubedljivo poraženi od Zvezde, a centri crveno-belih zadali su dosta muka izarbanicima Aleksandra Džikića.
Cedevita. U Zagrebu se radi kao i ranijih sezona, dovode se zvučna imena, ali rezultati nikako da stignu. Da li je to ova sezona? Novi trener Zagrepčana je ni manje ni više nego Sito Alonso. Španac je u karijeri vodio Barselonu i Baskoniju, to valjda dovoljno govori o tome šta cu ciljevi Cedevite. A igrački kadar? Malo je reći moćan za ABA ligu. Stigao je tandem Brazilaca, Vitor Benite-Augusto Lima. Novi krilni košarkaš je Džejms Bel koji je prethodne sezone sa Darušafakom osvojio Evrokup. Pablo Agilar je neko koje ostavio trag u ACB ligi, nosivši dres Valensije i Gran Kanarije. Iz Cibone je došao mladi Domagoj Bošnjak koji ima veliki potencijal. Na Superkupu su svi oni delovali neuigrano što je i razumljivo s obzirom na to da su se desile velike promene u odnosu na prošlu takmičarsku godinu. Osim ABA lige i hrvatskog prvenstva, čeka ih i Evrokup, ali će pravi testovi biti upravo u regionalnom nadmetanju - jer je cilj jasan, titula. A do tog cilja neće se lako stići u ovakvoj konkurenciji.
Crvena zvezda je uprkos tome što posle dužeg vremena neće igrati u Evroligi napravila repsektabilan tim za evropske okvire. Promena se desila na klupi. Milan Tomić vodi crveno-bele, prvi put u karijeri ima angažman kao prvi strateg nekog kluba i pokazao u ABA Superkupu da će svaki meč biti posebna priča, kako za njegov odnos sa i igračima i njihovo obavljanje obaveza, tako i što se tiče izjava - odavno neko nije vodio ABA tim, a da ima nastupe sa toliko jasnim stavom "bez dlake na jeziku". U ekipu je stigao trostruki osvajač elitnog takmičenja Stratos Perperoglu. Vratio se miljenik publike, nemački centar Maik Cirbes. Osim njega pod košem su crveno-beli pojačani sa Dušanom Ristićem koji posle igranja na koledžu ponovo došao u Evropu, tu je i Majkl Odžo koji i samom pojavom deluje zastrašujuće. Organizator igre je levoruki Amerikanac Džo Regland, uz ostanak kapitena Branka Lazića - specijalca za odbranu, Zvezda može mnogo. O tome svedoči i Superkup, gde je pregazila najveće konkurente za titulu, Budućnost i Cedevitu. Ambicije su velike i u Evrokupu, ali... rano je još za te prognoze. Umela je Zvezda i loše da otvori sezonu, pa da ruši sve pred sobom, počeci su uvek tu samo kao zalet, ne i za zaključke.
Za četvrto mesto po mnogima vodiće se trka između tri tima - Partizana, Mornara i Igokee. Ipak, crno-beli su svojom istorijom i time što su jači nego prethodnih sezona - glavni kandidati da se nađu u plej-ofu. A ako se tamo nađu, svaka ekipa će želeti da ih izbegne. Pod košem su angažovali Australijanca Džoka Lendejla. Kao zamena za odličnog plejmejkera Najdžela Vilijams-Gosa stigao je Markus Pejdž. Tu je i Rade Zagorac, ali mnogo znači ostanak Bandže Sija kao i kapitana Novice Veličkovića. Očekuju u taboru crno-belih i eksploziju od Vanje Marinkovića. Ne treba zaboraviti ni pojačanje iz Bamberga Alekseja Nikolića koji je sa selekcijom Slovenije osvojio Evropsko prvenstvo. Ostaje da se vidi da li će učešće u Evrokupu ostaviti posledice na ekipu Nenada Čanka kada je u pitanje takmičenje u ABA ligi.
Šta reći za prošlu sezonu Mornara? Istorijska! Uspeli su Barani da osvoje domaće prvenstvo, završili su četvrti u ligaškom delu, a onda su izgubili u polufinalu 2-1 u seriji od Zvezde. Ipak... Tim koji sa klupe predvodi Mihailo Pavićević velika je nepoznanica. Otišao je "alfa i omega" ekipe Derik Nidam. Stigla su tri potpuno nepoznata Amerikanca iz razvojne NBA lige - Bronson Kenig, Vinston Šepard i Kadin Karington, za koje je Pavićević na ABA Superkupu rekao "Ne znam šta razvijaju tamo u Razvojnoj ligi..." Mnogo znači ostanak centra Uroša Lukovića, koji je imao fenomenlanu prethodnu sezonu. Barane osim regionalne lige očekuje i debi u Evrokupu.
Igokea. Tim iz Laktaša svi moraju shvatiti ozbiljno. Da li su potrebne reči o njihovom poslednjem pojačanju? Orlando Džonson. On je sa velikim uspehom igrao u NBA ligi, u Evropi u Baskoniji. Stigli su i njegovi zemljaci Trej Kel i Džimi Gavin. Iz Olimpije je došao Domen Lorbek, angažovan je i Hrvat Tomislav Zubčić. Tu je i bivši igrač "večitih", Sava Lešić, uz ostanak iskusnog Vuka Radivojevića ovo je tim koji ima pravo da se nada četvrtom mestu, a u odnosu na konkurente nema obaveze u Evropi. Ostaje samo da novi trener Nenad Trajković sve to složi i "igosi" će za sve biti težak protivnik.
Po mnogima borba za opstanak vodiće se između Zadra i Krke. Zadrani su imali odličnu prethodnu sezonu. Nisu mnogo ulagali, sve će u igri ekipe iz Hrvatske zavisiti od novajlije, Amerikanca Malkolma Granta, koji uz iskusnog Šimea Špralju i Kristijana Krajinu predstavlja udarnu iglu. Promena se dogodila i na klupi, pa je umesto Aramisa Naglića koji je dobro vodio tim stigao slovenački stručnjak Aleš Pipan. Mnogi vide Zadar u drugoj ligi, ali...
Krka u sezonu ulazi bez ijednog igrača van okvira bivše Jugoslavije. Sve će ponovo zavisiti od Marka Jošila kao i prethodne takmičarske godine kada su nastupali u Drugoj ABA ligi. Došao je da pomogne i iskusni centar Jure Lalić, kao i Luka Lapornik. Strateg tima iz Novog Mesta Simon Petrov će imati dosta posla kako bi sa ekipom izborio opstanak u društvu najboljih. Ipak, ne treba zaboraviti da je Krka ranijih godina znala najvećim timova da pomrsi račune, pogotovo na svom parketu.
U svakom slučaju, pred nama je izuzetno zanimljiva Jadranska liga. Možda i najzanimljivija otkako postoji.