Vesti
Politika
Vučić sa Putinom: Situacija na Balkanu složena, trpimo provokacije
02.10.2018. 20:00
Izvor: Beta
Vučić sa Putinom: Situacija na Balkanu složena, trpimo provokacije
Sastanak predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, počeo je danas u Moskvi.
Na početku sastanka, Putin je rekao da će se razgovarati o odnosima dve zemlje i situaciji u regionu.
Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje veoma dobri i zahvalio Rusiji na zaštiti međunarodnog prava i interesa Srbije.
On je rekao da je situacija na Zapadnom Balkanu složena i da Srbija trpi provokacije ali da želi mir i stabilnost, dodajući da je rešenje za Kosovo još daleko.
Vučić je izjavio da je Srbija nezavisna i slobodna država koja čuva svoju neutralnost i da je jedina zemlja u regionu koja je tako opredeljena.Putin zadovoljan trgovinskom razmenom sa SrbijomRuski predsednik Vladimir Putin je na početku sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izrazio zadovoljstvo stabilnim rastom trgovinske razmene između dve zemlje.
Putin se takođe pozitivno izrazio i o ruskim investicijama u Srbiji.
"A siguran sam da će biti potrebno da razgovaramo i o situaciji u regionu", izjavio je ruski lider.Vučić: Naišao sam na razumevanje, iskren i prijateljski stav Putina
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Moskvi naišao na razumevanje, iskren i prijateljski stav ruskog predsednika Vladimira Putina prema srpskom narodu i Srbiji.
Vučić je rekao da mu je Putin posle sastanka kazao da će se videti u Beogradu i da očekuje da će se za dve do tri nedelje znati kada će tačno doći u posetu.
On nije hteo da iznosi detalje razgovora, navodeći da ne bi bilo fer da o tome sada govori pred javnošću.
"Rusija je važan partner Srbije u svim političkim pitanjima", kazao je kratko Vučić.
Prema njegovim rečima, politika je bila dominantna tema, a posebno situacija na Kosovu, o čemu su razgovarali oko 50 minuta od ukupno dva sata.
Dodao je i da je situacija u regionu bila važan tema, kao i dalje unapređivanje ekonomske, vojne saradnje i u oblasti turizma.
On je kazao da je Putinu ponovio svoj stav prema članstvu u Nato.
"Mi imamo pristojne odnose sa svim savezima, ali Srbija nema nikave aspiracije i težnje da bude deo Natoa, ona želi da sačuva svoju samostalnost, zato i opremamo našu vojsku da možemo da se izborimo sa opasnostima", rekao je Vučić.
Naveo je i da se razgovaralo o gasu i pravljenju gasnih stanica, kako bi tečni gas dolazio do najudaljenijih delova zemlje.