Vesti
Politika
Generalni sekretar NATO u Srbiji od 6. do 8. oktobra na Beogradskom bezbednosnom forumu
03.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
Generalni sekretar NATO u Srbiji od 6. do 8. oktobra na Beogradskom bezbednosnom forumu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg boraviće u Srbiji od 6. do 8. oktobra, objavljeno je danas na sajtu Alijanse.
Navodi se da će se tokom ovog boravka Stoltenberg sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.
NATO saopštava da će u ponedeljak, 8. oktobra, generalni sekretar Alijanse zajedno sa Vučićem u Mladenovcu otvoriti civilne vežžbe pomoći u vanrednim situacijama "SRBIJA 2018", u zajedničkoj organizaciji NATO, Evroatlantskog koordinacionog centra za reagovanje tokom prirodnih katastrofa (EADRCC) i srpskog Ministarstva unutraššnjih poslova.
Navodi se da će istog dana Stoltenberg održžati i govor na konferenciji koju organizuje Beogradski bezbednosni forum.
Sada je iz Bezbednosnog foruma najavljeno da će razgovor biti organizovan u ponedeljak, 8. oktobra u 11 i 30 u hotelu Hajat Ridženski, a glavne teme dijaloga biće - kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO, u kojim oblastima postoji najveći potencijal za jaču saradnju i kakve su praktične koristi za građane naše zemlje i regiona.
Šef NATO je, inače, od samog stupanja na tu dužnost otvorio prostor za drugaciji dijalog sa zvaničnim Beogradom, a pre godinu dana u razgovoru je s Vučićem u Briselu istakao da snažna i prosperitetna Srbija znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, te ponovio da NATO poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.
Predsednik Srbije je, takođe u više navrata, istakao značaj prisustva NATO na Kosovu i Metohiji po bezbednost Srba.
Planirano je i da se tokom posete generalni sekretar NATO sretne sa studentima Filološškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.