Vesti
Svet
"PRINCEZO MALENA, OPROSTI NAM" Fotografija koja je UZNEMIRILA ceo region
23.10.2018. 20:00
Izvor:
"PRINCEZO MALENA, OPROSTI NAM" Fotografija koja je UZNEMIRILA ceo region
Fotografija devojčice migranta koja spava na ruksaku, na mokroj livadi, umorna od pešačenja ka Graničnom prelazu Izačić, a koju je načinila reporterka N1 Snežana Mitrović, obišla je region.
- Ne mogu danima da se nasmejem iz srca. Nikome osim svome detetu. Paralizovana mi duša i srce. Mogu samo da držim svoje čedo u rukama i budem srećna što je živ i zdrav. On ima topli dom. Topli krevet. Hranu. Zdravlje. Igračke. Ima naše čedo i prijatelje u obdaništu. A mi imamo beskrajnu sreću što imamo njega. I što smo u toplom domu. Što imamo krevet. Hranu. Zdravlje... Usijane glave. Zlotvori. Neljudi. Monstrumi. Nisu dozvolili da ona večeras spava u toplom domu, krevetu, da jede toplu hranu i da se igra sa vršnjacima. Imaš ti princezo malena, više srca i hrabrosti od celog Sveta! Oprosti nam... - napisala je Lejla Kraljević, piše N1.
- Na fotografiji je mala migrantkinja fotografisana negde u okolini Bihaća kako spava na mokroj livadi, čekajući umesto princa neki humaniji svet da joj nađe smeštaj, da može da legne u topao krevet, da se ugreje, da ide u školu.. Odmara od pređenih hiljada kilometara na kojima je odrasla, uz isto toliko poniženja uz put. Prolazeći pokraj gradova u kojima njene vršnjakinje imaju svu pažnju sveta. U gradove ih ne puštaju... - napisao je Aleksandar Trifunović.
Ovo su samo neki od komentara na fotografiju koja je obišla region i potresla mnoge ljude. Podsetimo, grupa migranata s porodicama, među kojima je mnogo dece, juče su iz prihvatilišta Sedra peške krenuli ka graničnom prelazu Izačić, granici između Hrvatske i BiH.
Blizu prelaza su penoćili, a hranu vodu i toplu odeću doneli su im meštani. Oni su i danas blizu graničnog prelaza u nadi da će ih hrvatska policija pustiti da pređu u Evropsku uniju i nastave put ka zapadu.