Vesti
Politika
"PRELOMNA GODINA ZA SRBIJU" Izveštaj Evropske komisije pred zemljama EU početkom novembra
25.10.2018. 20:00
Izvor: Blic
"PRELOMNA GODINA ZA SRBIJU" Izveštaj Evropske komisije pred zemljama EU početkom novembra
Izveštaj EK o napretku Srbije u oblasti vladavine prava biće početkom novembra predstavljen zemljama članicama EU i u velikoj meri će uticati na odluku o broju poglava koje će Srbija otvoriti na Međuvladinoj konferenciji u decembru, saznaje Tanjug u Briselu.
Evropska komisija trenutno sastavlja izveštaj o napretku Srbije u oblastima vladavine prava i osnovnih prva koja su obuhvaćena poglavljima 23 i 24.
Koalicija "PrEUgovor", sastavljana od nekoliko nevladinih organizacija sačinila je izveštaj prema kome je ova godina je prelomna što se tiče evrointegracija Srbije. Kako se navodi, upravo to što je u toku je revizija akcionih planova za poglavlja 23. i 24. za koja se očekuje da budu završena do kraja ove godine.
Poslednji izveštaj Evropske komisije o vladavini prava izašao je u aprilu, a novi se očekuje 6. ili 7. novembra.
Srbija trenutno revidira akcione planova i prilagođava ih raznim merilima koja su predstavljena kada je Srbija otvorila dva poglavlja.
Dodaje se da su pojedini novi zakoni lošije urađeni od postojećih i kao primer navode se nacrt ustavnih amandmana, nacrti zakona o informacijama od javnog značaja, besplatnoj pravnoj pomoći, sprečavanju korupcije, rodnoj ravnopravnosti, ali i proces uspostavljanja SOS telefona za žene žrtve nasilja.
Pohvaljene su izmene Zakona o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, za koje se kaže da imaju "koristan potencijal" i da ostaje da se vidi kako će se primenjivati u praksi.
Koaliciju "PrEUgovor" čine organizacije Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za primenjene evropske studije, Centar za istraživacko novinarstvo, Grupa 484 i Transparentnost Srbija.