Vesti
Svet
BURA ZBOG BREGZITA Opozicija traži da Mej povuče svoj “POLUPEČENI SPORAZUM”, oglasila se i premijerka: Imamo samo tri opcije
15.11.2018. 20:00
Izvor: Blic
BURA ZBOG BREGZITA Opozicija traži da Mej povuče svoj “POLUPEČENI SPORAZUM”, oglasila se i premijerka: Imamo samo tri opcije
Britanski opozicioni lider Džeremi Korbin izjavio je da britanska premijerka Tereza Mej mora da povuče svoj, kako je rekao, "polupečen" sporazum sa Evropskom unijom o Bregzitu ili će ga parlament odbaciti.
Lider laburista je rekao da parlament ne može i neće prihvatiti lažan izbor između tog sporazuma i nepostojanja sporazuma, preneo je AP. Korbin je nagovestio da će laburisti biti protiv sporazuma ako bude podnet parlamentu na glasanje.
Takođe, premijerki Mej je zbog neslavnog sporazuma ozbiljno poljuljana fukncija, ali na britanskoj političkoj sceni trenutno nema kandidata koji bi se uhvatili u koštac sa Bregzitom.
Poslanik Džejkob Ri-Mog poslao je pismo predsedniku parlamenta u kojem je zatražio glasanje o poverenju Mejovoj. I poslanik Henri Smit predao je pismo u kojem je tražio izglasavanje nepoverenje britanskoj premijerki.
Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas poslanicima da imaju jasan izbor - ili da podrže njen sporazum o Bregzitu ili da Evropsku uniju Velika Britanija napusti bez sporazuma ili da Bregzita uopšte ne bude.
- Izbor je jasan: možemo da izađemo bez sporazuma, možemo rizikovati da Bregzita uopšte ne bude, ili možemo izabrati da se ujedinimo i podržimo najbolji dogovor koji se može postići - rekla je Tereza Mej, preneo je Rojters.
Premijerka je poručila da vlada nastavlja da se priprema za opciju da iz Unije izađe - bez sporazuma.
- Priznajem da imamo još jednu fazu pregovora sa Evropskim savetom i da sporazum, kada bude finalizovan... mora da se vrati u ovaj parlament - rekla je Tereza Mej poslanicima.
Ona je dodala i da deli zabrinutost onih koji veruju da se dogovor u okviru Bregzita o "nevidljivoj" granici na irskom ostrvu (backstop) "sudara" s britanskim suverenitetom, ali je istakla da je dogovor postignut s tim u vezi bolji u poređenju s ranijim predlozima.
Poslanici će, ukazala je, morati da uzmu u obzir ishod glasanja britanskog naroda o istupanju iz EU kada budu glasali o konačnom sporazumu o Bregzitu.
Premijerka Mej je naglasila da će Britanija napustiti Evropsku uniju 29. marta i da neće obustaviti proces istupanja, što znači, zaključila je, da će ispuniti svoje pravne obaveze o finansijskom "poravnanju" s tim blokom.
Prethodno je, od jutros, nekoliko ministara podnelo ostavke u znak protesta zbog sporazuma premijerke Mej s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Prvi je ostavku podneo ministar za Bregzit Dominik Rab, ističući da mu "savest ne dozvoljava" da podrži nacrt tog dogovora.
U roku od svega nekoliko sati, ostavke su podnele i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, poslanica u vladajućoj Konzervativnoj partiji i pomoćnica ministra obrazovanja An-Mari Trevelijan i državna ministarka u Ministarstvu za Bregzit Suela Braverman. Svi su svoje ostavke obrazložili nezadovoljstvom i zabrinutošću zbog premijerkinog nacrta sporazuma o Bregzitu.
Tereza Mej je sinoć objavila da je, posle petočasovnog sastanka, obezbedila podršku vlade za sporazum. Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će u nedelju, 25. novembra, biti održan vanredni samit Evropske unije na kome ce biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije.