Vesti
Svet
Tramp zbog migranata zapretio zatvaranjem granice SAD s Meksikom
22.11.2018. 20:00
Izvor: Politika
Tramp zbog migranata zapretio zatvaranjem granice SAD s Meksikom
Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je da će zatvoriti američku granicu s Meksikom ako njegova administracija utvrdi da je susedna zemlja izgubila „kontrolu” sa svoje strane granice.
Tramp je govorio o situaciji s migrantima iz centralne Amerike koji su stigli do Tihuane, u Meksiku, posle putovanja u karavanu s namerom da dođu u SAD. ;
Tramp je rekao da je tamo „vrlo loša situacija” i ukoliko SAD utvrde da se ne može kontrolisati onda će „zatvoriti ulazak u zemlju na određeno vreme dok ne uspemo da je stavimo pod kontrolu”. „Celu granicu”, dodao je on.
„Ako dođemo do toga da se izgubi kontrola ili bude nasilja mi ćemo privremeno zatvoriti ulazak u zemlju dok situacija ne bude ponovo pod kontrolom”, rekao je Tramp novinarima u svom klubu Mar-a-Largo na Floridi gde će provesti Dan zahvalnosti, praznik SAD.
On je precizirao da misli da zatvori celu granicu, i dodao da „Meksiko više neće moći da prodaje svoje automobile SAD-u”, prenosi Beta.
Američki predsednik je poslao hiljade vojnika na južnu granicu s Meksikom kada se tu povećao broj migranata. Tramp je rekao da je dao američkim vojnicima na granici odobrenje da upotrebe ubojitu silu protiv migranta „ako budu morali”.
„Nadam se da neće morati” rekao je Tramp novinarima ali je dodao da nema izbora zato što se ovde radi o „grubim ljudima”.
Tramp je ranije izdao ukaz da se automatski odbijaju zahtevi za azil osobama koje su ilegalno prešle granicu. Međutim, sudovi su blokirali tu meru, što je Tramp oštro kritikovao.