Vesti
Svet
Tramp se pokajao zbog izbora Pauela za predsednika Feda
28.11.2018. 20:00
Izvor: Blic
Tramp se pokajao zbog izbora Pauela za predsednika Feda
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je za "Vašington Post" da "nije ni malo srećan" zbog svoje odluke o imenovanju Džeroma Pauela za predsednika Federalnih rezervi (Fed).
-Do sada, čak ni malčice nisam srećan što sam odabrao Džeja, rekao je Tramp o Pauelu, kog je početkom ove godine postavio na čelo Feda.
Američki predsednik je dodao da smatra da centralna banka SAD-a "greši sa onim što radi".
-Ja se bavim trgovinskim dogovorima, a Fed mi u tome ne pomaže. Oni prave grešku, jer ja imam stomak i moj stomak mi ponekad govori više nego što bilo čiji drugi mozak može da mi kaže, rekao je Tramp.
Federalne rezerve povećavaju kamatne stope pošto američka ekonomija jača, a Post navodi da Tramp tvrdi kako podizanje kamata šteti privredi SAD-a. Predsednik SAD je okrivio Fed za nedavnu rasprodaju akcija na berzi, kao i za planove kompanije DŽeneral Motors o zatvaranju pogona i gašenju više od 14.000 radnih mesta.
Tramp je i ranije kritikovao Federalne rezerve, navodeći da bi one trebalo da rade ono "što je dobro za zemlju", a takođe je izjavljivao da nije "oduševljen" Pauelom zbog daljeg povećanja kamatnih stopa. Trampovi komentari dolaze uoči današnjeg obraćanja Pauela u Ekonomskom klubu u Njujorku, koje se očekuje sa velikim interesovanjem.
Pauel se u više navrata javno našao na meti Trampove ljutnje, napominje se u tekstu i dodaje da je istorijski neuobičajeno da predsednici otvoreno kritikuju šefa Federalnih rezervi. Trampovi komentari su izazvali zabrinutost kod onih koji primedbe predsednika tumače kao pretnje nezavisnosti centralne banke.