Vesti
Sport
Portugal (ni)je Ronaldo, dva aduta Ukrajinaca i topovsko meso zvano Litvanija i Luksemburg
03.12.2018. 20:00
Izvor: Blic
Portugal (ni)je Ronaldo, dva aduta Ukrajinaca i topovsko meso zvano Litvanija i Luksemburg
Kuglice u Dablinu na žrebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine odlučile su sastav grupe B, a u njoj će reprezentacija Srbije za rivale imati Portugal, Ukrajinu, Litvaniju i Luksemburg. Ipak, šta, zapravo, znamo o ovim timovima i koje su njihove glavne uzdanice?
Godinama unazad, tačnije od 2003. godine, kada je debitovao za nacionalni tim Kristijano Ronaldo je sinonim za Portugal. Napadač je glavni predstavnik sporta ove zemlje, ali i srce i duša nacionalnog fudbalskog tima.
Iako u poslednje vreme ne igra redovno za "moreplovce", pre svega jer su uglavnom igrali prijateljke utakmice, odnosno mečeve Lige nacija, koje ne doživljavaju kao takmičenje u kome im je trebala njegova pomoć, napadač je i dalje "sve i svja" u reprezentaciji. Ne postoji bolja najava snage Portugalaca od one koju su sami učinili - aktuelni su prvaci Evrope.
Ipak, daleko od toga da je selekcija sa Iberijskog poluostrva samo Ronaldo, veliki broj vrhnuskih fudbalera brani boje ovog tima, od onog tipa koji utakmicu rešavaju jednim potezom. Bernardo Silva je as Mančester sitija, a kako sezone odmiče dobija sve veće poverenje Pepa Gvardiole, pa nema sumnje da će i u predstojećim kvalifikacijama biti jedna od glavnih uzdanica.
Predrag Rajković i Marko Dmitrović će morati da odrade poseban "domaći zadatak" kako bi našli način da zaustave sve pretnje Portugalaca jer će i Andre Silva, Renato Sančez i Žoao Mario već u prvom meču u Lisabonu (25. mart) sa našom selekcijom želeti da pokažu svu snagu "moreplovaca".
Iz drugog šešira je u grupu B "sletela" selekcija Ukrajine, jedna od onih sa kojim naša zemlja ima apsolutno negativan skor. Od 2006. godine smo se sa Ukrajincima susretali tri puta i sva tri puta teren napustili pognutih glava. Prijateljske duele je tim sa istoka Evrope rešavao rezultatom 2:0, dok je na turniru u Kipru bio bolji sa 1:0, ipak nijednom do sad nismo odmerili snage u takmičarskom meču, pa možda ishod bude drugačiji jer je ulog daleko veći.
Jevgen Konopljanka je prva zvezda tima i Šalkea, čije boje brani i naš Matija Nastasić, dok Ukrajinci velike nade polažu i u Andrija Jarmolenka, koji u poslednje vreme nije standardan član nacionalne selekcije, iako je njegov fudbalski talenat neosporan.
Njih dvojica su upravo i treći, odnosno drugi najbolji strelac u istoriji evropske selekcije (ispred njih je samo legendarni Andrej Ševčenko, koji je trenutno predsednik fudbalskog saveza ove zemlje, sa 48 golova). Ova država se uglavnom oslanja na fudbalere koji nastupaju u nacionalnom šampionatu, ali su pojačani vedetama najvećih evropskih fudbala poput Oleksandra Zinčenka koji brani boje Mančester sitija.
Preostale dve selekcije Litvanije i Luksemburga su kvalitetom daleko od prve tri, pa bi svaki otkinut bod protiv vodećih selekcija bio veliki uspeh. Naši košarkaški reprezentativci decenijama unazad vode velike borbe sa Litvanijom, ali je u fudbalu situacija potpuno drugačija. Borbe gotovo i da nema jer je razlika u kvalitetu prevelika, pa je u poslednja dva susreta bilo samo pitanje kojim rezultatom će "orlovi" slaviti: u Viljnusu je bilo 1:0, dok je meč u Beogradu završen rezultatom 4:1.
Luksemburg je u posdlednja tri ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo ubeležio tek po jednu pobedu, a na deset, odnosno 12 susreta je ukupno postigao dva, tri, pa šest golova, te bi sve sem ubedljivih pobeda naše selekcije bilo ocenjeno kao debakl.