Vesti
Sport
Ana Joković nakon žreba za EP košarkašica: Podržimo ove devojke, imaće veliki pritisak
12.12.2018. 20:00
Izvor: Blic
Ana Joković nakon žreba za EP košarkašica: Podržimo ove devojke, imaće veliki pritisak
Ana Joković, potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije zadužena za žensku košarku, istakla je da se Srbija nalazi u najtežoj grupi na Evropskom prvenstvu za dame koje se igra 2019. godine u Litvaniji i našoj zemlji.
Podsetimo, Srbija će u okviru grupe D odmeriti snage sa Belorusijom, Rusijom i Belgijom, a Jokovićeva je istakla koji je cilj na predstojećem takmičenju.
- Navikli smo da idemo najtežim mogućim putem, dobili smo najtežu grupu, ali nema veze. Posle će biti put drugačiji i lakši, cilj je da budemo u šest ekipa koje će da igraju kvalifikacije za Olimpijske igre, s obzirom na to da se igra u Srbiji. Ne treba stvarati pritisak na selektora i igračice, ekipa nije više kao ona što je bila ranije. Nadamo se da će se kapiten reprezentacije oporaviti i biti spremna za prvenstvo, optimista sam - započela je Jokovićeva.
Rekla je da nije imala želja sve do dodeljivanja poslednje dve ekipe, kada se nadala da će umesto Belorusije u grupi D biti znatno slabija Velika Britanija.
- Na kraju sam želela da bude Velika Britanija, nije moralo baš ovako, ali dobro ne treba zaboraviti da je Srbija bila prvak Evrope 2015. godine, da je Srbija osvojila bronzu na Olimpijskim igrama u Riju. Srbija mora da u kontinuitetu učestvuje na Olimpijskim igrama, što bi bio fantastičan uspeh. Ne treba pričati o zlatu i medaljama. Znate, ja kao bivša košarkašica kažem da će sve devojke sigurno imati pritisak. Treba da ih maksimalno podržimo i da budemo u tih šest ekipa i kvalifikacijama za Olimpijske igre.
Očekuje veliku podršku navijača, a istakla je i koja je prednost naše selekcije u odnosu na suorganizatora Letoniju.
- Nadam se da će sala u Zrenjaninu biti puna, kao u Nšu, Kraljevu, uostalom i u Beogradu i to na veliku slavu Aranđelovdan napunili halu "Pionir". To je dobro, imamo slobodan dan u odnosu na šesnaestinu finala, za razliku od Letonije koja to nema, taj dan putuje. Olakšavajuća je okolnost da ne igramo kao prošle godine četiri utakmice u pet dana što je za žensku košarku van svake pameti.
Objasnila i kakav je plan priprema i za koji datum je zakazano okupljanje.
- Cilj je da se prođe grupa, najvažnija je utakmica osmine finala i da se uđe u četvrtfinale i da se borimo u šest ekipa. Pripreme počinju 1. maja, tada će se okupiti mlađe igračice, dve nedelje kasnije zvanično počinju pripreme, za sad znamo da ćemo biti na Zlatiboru. Čekali smo žreb da bi napravili plan i program koji će zavisiti od trenera i turnira - zaključila je Ana Joković.