Vesti
Sport
Nezaboravna Zvezdina polusezona kroz brojke
20.12.2018. 20:00
Izvor: Blic
Nezaboravna Zvezdina polusezona kroz brojke
Pet meseci, 37 mečeva i 26 pobeda. Ovo je učinak fudbalera Crvene zvezde u polusezoni koja će velikim slovima ostati upisana u istoriji kluba. Vladan Milojević je često ponavljao da je ovo timski uspeh i da ne bi izdvajao pojedince. Međutim, ovaj put nećemo da poslušamo trenera crveno-belih, već ćemo da se pozabavimo podacima, odnosno statistikom.
U svim takmičenjima najviše mečeva je odigrao neuništivi Miloš Degenek, ukupno 33. Propustio je samo prvi duel sa Spartaksom, jer je samo pet dana pre početka sezone stigao na “Marakanu”, i meč 8. kola Superlige sa Spartakom, dok za Kup utakmice nije bio u protokolu zbog obaveza prema reprezentaciji Australije. Na terenu je proveo 2.937 minuta, nije postigao gol, ali jeste dva puta asistirao Benu za 2:2 u Salcburgu i plasman u Ligu šampiona.
Sve u svemu, fantastičan učinak za 24-godišnjeg momka iz Knina, fudbalski školovanog u Štutgartu i Minhenu, koji je došao u Zvezdu za 200.000 evra. Degenek će, međutim, propustiti veći deo zimskih priprema, jer se nalazi na spisku australijskih reprezentativaca za Azijski kup, koji se igra od 5. januara do 1. februara u UAE. “Kenguri” su, inače, u grupi sa Sirijom, Palestinom i Jordanom.
Drugi po broju odigranih mečeva je džoker trenera Milojevića - Marko Gobeljić, koji ne samo da je igrao na 30 utakmica, već je sa šest golova, od kojih jedan Pari Sen Žermenu, četvrti strelac tima. Gobeljić je igrao gde je trebalo - bio je levi i desni bek, a protiv Radničkog iz Niša je u tandemu sa Nenadom Krstičićem pokrivao sredinu terena.
Milan Borjan je branio na 29 mečeva, dok je veliko poverenje dobio Veljko Simić - 28, odnosno ukupno 1.741 minut. Simić je letos iz Zemuna stigao u Zvezdu, tačnije vratio se u klub u kom je počeo karijeru. Kao i za Degeneka, srpskog šampiona je transfer koštao 200.000 evra.
Po 27 mečeva su odigrali Jovičić i Krstičić, a slede Ben, Jovančić, Ebesilio... Ukupno 30 fudbalera je Vladan Milojević koristio u polusezoni koja je počela 11. jula a završila se 16. decembra na Banovom brdu.
Što se golgeterskog učinka tiče, El Fardu Ben je neprikosnoven sa 17 golova. Fudbaler sa Komora je praktično proveo Crvenu zvezdu kroz kvalifikacije za Ligu šampiona gde je njegov svaki naredni gol bio važniji od prethodnog. Protiv Spartaka iz Trnave je pogodio za plej-of, gde je sa dva gola potopio Salcburg. Ben je u Superligi na 12 utakmica postigao deset golova, a bio je strelac na šest poslednjih pred zimsku pauzu.
Simić i Milan Pavkov dele drugo mesto sa po sedam, dok su Gobeljić i Boaći postigli po šest. Možda važniji podatak od svih je taj da se čak 19 fudbalera upisalo u strelce, i to za polusezonu.
Takođe, 19 igrača može da se pohvali bar sa jednom asistencijom, a rekorderi sa po sedam dodavanja su Simić, Marko Marin i Lorenco Ebisilio. Ben ima pet, a Stefan Hajdin, koji je odigrao samo 12 mečeva (674 minuta), čak četiri.
Kao rezerve po devet puta korišćeni su Gobeljić, Dušan Jovančić, Simić i Dejan Joveljić. Sa druge strane, najviše puta su teren morali da napuste Ebesilio (14), Simić (10), Nikola Stojiljković (9), Pavkov (7), Nemanja Milić (7)...
Verovali ili ne, nijedan fudbaler Crvene zvezde ove sezone nije dobio crveni karton, kao ni dva žuta kartona na jednom meču. Najmanje discipline pokazao je Filip Stojković, koji je osam puta završio u sudijskoj beležnici, Krstičić je šest puta požuteo, a Gobeljić, Babić i Pavkov po pet. Kapiten Vujadin Savić, kao vođa odbrane, samo jednom je preterao sa startom, u meču protiv Mačve.