Vesti
Politika
ČVRGA ZA SRBIJU "Ili prilagodite politiku ili ćete UGROZITI BEZVIZNI REŽIM"
25.12.2018. 20:00
Izvor: Blic
ČVRGA ZA SRBIJU "Ili prilagodite politiku ili ćete UGROZITI BEZVIZNI REŽIM"
Brisel nije u potpunosti zadovoljan viznom politikom Srbije prema tećim zemljama i očekuje da uskladi svoju politiku u toj oblasti sa Evropskom unijom "ili ćete ugroziti beli šengen".
U poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije navedeno je da naš vizni režim nije u skladu sa Unijom kada je reč o čak 17 zemalja koje su, inače, pod budnim okom Brisela (uključujući Rusiju, Kinu, Indiju, Tursku)...pa Brisel traži da Beograd umanji "odstupanje" od zajedničke vizne politike Unije", prenose "Večernje novosti".
Beogradski dnevnik podseća na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će ključni kriterijum biti statistički podaci, odnosno brojke koje pokazuju da li postoji povezanost između bezviznog režima i povećanja broja migranata ili azilanata iz neke države.
Kako je rekao Igor Novaković, koordinatora Nacionalnog konventa za poglavlje 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) u pregovorima o članstvu u EU, da je Srbija, kada su joj ukinute vize za EU, postala pridružena članica Šengenskog sporazuma, pa samim tim mora i da sprovodi i politku Unije u toj oblasti.
- Mi imamo suvereno pravo da dajemo bezvizne režime drugima, ali samo do onog momenta dok to ne dođe u koliziju sa obavezama koje smo preuzeli da bismo bili na bezviznom režimu EU - kaže Novaković.
Kako je "Blic" pisao pre nekoliko dana, Srbija je ponovo dobila opomenu od Evropske unije kada je reč o usklađivanju sa zajedničkom viznom politikom. Međutim ovog puta, što je u poslednjih godinu dana često bio slučaj, problem nije bezvizni režim za građane Irana koji je u međuvremenu ukinut, već se kao “sporna” zemlja pominje Indija.
U izveštaju Evropske komisije o ispunjavanju zahteva za viznu liberalizaciju Srbije i još sedam zemalja koje nisu članice Unije, u koji je "Blic" imao uvid, navodi se da zemlje Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija) i Istočnog partnerstva (Gruzija, Moldavija i Ukrajina) moraju da ulože dodatne napore da kako bi rešile ilegalnu migraciju i bile efikasnije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.
Kada je reč o Srbiji, u izveštaju između ostalog piše da Komisija izražava zabrinutost u pogledu bezviznog režima koji je Srbija dodelila iranskim državljanima.
- S obzirom na značajan broj iranskih državljana koji zloupotrebljavaju vize i slobodno putuju u Srbiju sa namerom da se presele u EU, ova odluka je bila vrlo štetna za sigurno upravljanje migracijama - piše u izveštaju.
Takođe, navodi se da bezvizni status koji Srbija daje drugim državama, a koje se ne nalaze na listi EU, ostaje izvor zabrinutosti zbog mogućih migracionih i bezbednosnih rizika i treba ga pažljivo pratiti.
- Takav rizik je nedavno primećen u odnosu na državljane iz Indije, sa indikacijama zloupotrebe srpskog bezviznog režima po sličnom obrascu kao što je bio slučaj sa iranskim državljanima. Štaviše, procedura izdavanja viza takođe treba da bude usklađena sa standardima vizne politike EU, naročito u pogledu provere kandidata za vizu, zbog migratornih i bezbednosnih rizika - piše u izveštaju EK.