Vesti
Politika
Dačić: Nadamo se pomoći od Rumunije na putu ka EU kad ta zemlja bude na čelu Saveta EU
26.12.2018. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Nadamo se pomoći od Rumunije na putu ka EU kad ta zemlja bude na čelu Saveta EU
Rumuniji, koja će od 1. januara predsedavati Savetom EU u narednih šest meseci, jedan od najvećih prioriteta će biti Zapadni Balkan, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Maleškanu.
Maleškanu je na zajedničkoj konferenciji za šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem rekao da je stav Rumunije da podržava evropski put Srbije, navodeći da podržava i podsetiče srpske zvaničnike da iskoriste mogućnost i ulože napore ka prisupanju EU.
Na taj način će se, kaže, obezbediti stabilnost regiona.
- Mislim da nikada nije bilo bolje vreme da se mobilišu svi resursi i da se unaprede reforme u Srbiji. Rumunija je spremna da obezbedi tehničku pomoć Srbiji za usaglašavanje sa evropskim standardima - rekao je Maleškanu.
On je naveo da je danas u razgovoru sa srpskim kolegom bilo reči o važnosti dijaloga i dobrih odnosa i da su se, kako kaže, složili da je važno da region nastavi svoj evropsku put i da EU mora aktivno da doprinese regionu.
Dačić je zahvalio kolegi jer je došao u posetu Srbiji samo nekoliko dana pre nego što će Rumunija preuzeti predsedavanje Savetom EU i istakao veoma prijateljske odnose dve zemlje.
- Bitno nam je da što brze napredujemo u procesu evrointegracija i nadamo se da će broj poglavlja kada Rumunija preuzme predsedavanje biti veći nego sto smo to do sada radili - rekao je Dačić.
On je rekao da se sledeće godine obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Srbije i Rumunije.
- Naši odnosi politički odnosi su u usponi. Zaintresovani smo da nastavimo saradnju i da je razvijamo u svim, a ne samo u političkim odnosima. Obim trgovinske razmene je 1,5 milijardi evra, a očekujemo da ona bude i veća - rekao je Dačić.
Dačić je naveo da Srbija visoko ceni stav Rumunije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i zahvalio na tome što Rumunija nedavno nije glasala za prijem Kosova u Interpol.
Pojasnio je da je Kosovo na taj način pokušalo da legalizuje jednostani akt koji Srbija nije priznala i ponovio da se Beograd zalaže za dijalog.