Vesti
Svet
NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD U ISTORIJI ZEMLJE Ukradeni podaci nemačkih političara iz svih stranaka OSIM JEDNE
04.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD U ISTORIJI ZEMLJE Ukradeni podaci nemačkih političara iz svih stranaka OSIM JEDNE
Nemačka vlada proglasila je danas "sajber alarm" zbog masivnog hakerskog napada na nemačke političare i poznate ličnosti, među kojima su i predsednik Frank Valter Štajnmajer i nemačka kancelarka Angela Merkel.
Više hiljada podataka sa delimično ličnim informacijama objavljeno je preko interneta, a za sada je nejasno ko je ukrao te podatke.
Jasno je jedino da je napad prekinut krajem oktobra, ali niko ne zna kada je započeo.
Hakerskim napadom pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka, izuzev desničarske „AfD“, čiji podaci za sada nisu objavljeni.
Među „žrtvama“ napada su i poznati umetnici i novinari, pre svega javnog servisa ARD i ZDF.
Samo u ARD-u je najmanje 33 novinara bilo pogođeno hakerskim napadom.
Savezna služba za zaštitu ustavnosti (BfV) od sinoć pokrenulo je istragu u ovom slučaju, i razmenjuje s tim u vezi informacije sa stranim obaveštajnim službama kako bi se ušlo u trag poreklu hakerskog napada.
Nemački mediji spekulišu da iza napada mogu stajati države kao što su Rusija i Kina, jer navodno Moskva već godinama sprovodi masivne hakerske napade na Nemačku, a ne može se isključiti ni saradnja sa nemačkim desničarskim ekstremističkim grupacijama.
Što se stranaka tiče najteže pogođena je vladajuća koalicija CDU i CSU - od 405 političara tih stranaka objavljeni su lični podaci.
Kod SPD-a hakeri su objavili podatke 294 političara, kod Zelenih 105, Levice najmanje 82, i kod FDP-a 28.
Kod Zelenih posebno je bio pogođen šef stranke Robert Habek, pošto su hakeri objavili i značajne izvode digitalne komunikacije sa porodicom, ali se i prepiska bivšeg šefa SPD-a Zigmara Gabrijela mogla naći na mreži.
Prva istraga je pokazala da su hakeri najverovatnije „upali“ u računare preko programa za pisanje mejlova „Outlook“.
Nakon što su uspeli da ukradu lozinke najmanje 30 političara, došli su do drugih preko mreža i naloga na socijalnim mrežama kao što su tviter i fejsbuk.
Šta je ukradeno od Merkel
Savezna služba za bezbednost informacione tehnologije (BSI), Savezna služba za zaštitu ustavnosti, Savezna kriminalistička služba i obaveštajna služba su započele istragu.
Na konferenciji za štampu portparolka nemačke kancelarke, Martina Fic, na pitanje koliko je šefica vlade pogođena hakerskim napadom, prenela je da nisu ukradeni nikakvi škakljivi podaci.
Istovremeno je kazala da bi se mogao pojaviti i falsifikovan materijal među informacijama koje objavljuju hakeri.
Danas se može hakovati SVE