Vesti
Politika
Tončev: Naše diplomate bi mogle da žive skromnije u inostranstvu
08.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
Tončev: Naše diplomate bi mogle da žive skromnije u inostranstvu
Posle kontrole koju je Ministarstvo spoljnih poslova sprovelo u ambasadama Srbije, državni sekretar tog ministarstva zadužen za bezbednosna pitanja Ivica Tončev kaže da je sugerisao da se više pažnje obrati prilikom iznajmljivanja rezidencija i stanova, odnosno da se ne rentiraju previše skupi objekti.
- Naravno da kao država moramo da imamo rezidencije, ali bi moglo mnogo da se uštedi na kiriji. Siguran sam da mnoge naše diplomate ili činovnici koji rade u ambasadama, ni u Beogradu ne žive u ogromnim stanovima. Mogli bi skromnije da žive i u inostranstvu - rekao je Tončev za "Politiku" od utorka.
Tončev je i na čelu Tima za kontrolu bezbednosnog i finansijskog segmenta rada diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije koji je formirao MSP, a svojevremeno je najavio i da će ispitati i sumnje da su pojedine sprske diplomate uz regularnu deviznu platu "pronašle način da zarade i dodatni prihod".
On je dodao i da je predložena smena ambasadora Srbije u Parizu Rajka Ristića i direktora Kulturnog centra u tom gradu Radoslava Laleta Pavlovića zbog, kako je rekao, narušenih međuljudskih odnosa i tenzija koje su vladale između dvojice diplomata.
Tončev navodi da je posle kontrole u Parizu sa generalnim sekretarom ministarstva Veljkom Odalovićem sačinio izveštaj koji je nosio oznaku "strogo poverljivo".
Tončev i Odalović predložili su ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću i raskid ugovora o radu sa dvojicom honorano zaposlenih u Kulturnom centru - Milovanom Ćirovskim i Nikolom Letićem, čiji je angažman bio jedan od uzroka tenzija između Palovića i Ristića, dodaje "Politika".
Upitan zašto javnost nikada nije bila obaveštena o rezultatima rada tima koji je formiralo Ministarstvo spoljnih poslova kako bi se ispitale sve okolnosti stradanja ambasadora Olivera Potežice u Libiji, u maju 2017, Tončev kaže da ne može da govori o tome jer, napominje, nije direktno uključen u rad tog tela s obrzirom na to da je procedura pokrenuta pre njegovog dolaska u ministarstvo.
- Koliko sam upućen, time se bave nadležni državni organi - rekao je Tončev.
Na pitanje zašto nikada nije zatvorena ambasada u Tripoliju, iako je tamo, uz ambasadora, stradalo još dvoje srpskih diplomata, on je rekao da Srbija održava tradicionalno prijateljske i partenrske odnose sa Libijom i podsetio da u toj zemlji i dalje živi i radi jedan broj državljana Srbije kojima ambasada pruža pomoć.