Vesti
Svet
SASTANAK SA SI ĐINPINGOM Kim Džžong Un četvrti put u Kini za godinu dana
08.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
SASTANAK SA SI ĐINPINGOM Kim Džžong Un četvrti put u Kini za godinu dana
Predsednik Kine Si Đinping i severnokorejski lider Kim Džong Un sastali su se danas u Pekingu, javlja južnokorejska agencija Jonhap pozivajući se na neimenovane izvore.
Agencija navodi da su Kim i Si razgovarali oko sat vremena o načinima za usklađivanje njihovih stavova uoči mogućeg samita između Kima i predsednika SAD Donalda Trampa.
Takođe se veruje da su razgovarali o jačanju međusobnih veza u vreme kada te dve države obeležavaju 70-godišnjicu diplomatskih odnosa.
Severnokorejski i kineski državni mediji još uvek nisu izvestili o susretu, navodi agencija.
Severnokorejski lider Kim u zvaničnoj poseti Kini na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga.
Kako su preneli kineski držžavni mediji, on će u Kini boraviti od 7. do 10. januara, i to je njegov četvrti sastanak s predsednikom Sijem u poslednjih godinu dana, prenosi Rojters.
Samo u toku proššle godine Kim je putovao tri puta u Kinu, pre i nakon sastanka sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i južžnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom.
U pratnji severnokorejskog lidera su njegova supruga Ri Sol Ju, ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho i drugi visoki zvaničnici Severne Koreje.
Južžnokorejski mediji preneli su u ponedeljak da je severnokorejski voz u kome je najverovatnije visoki zvaničnik iz te zemlje preššao granicu sa Kinom, dok je japanska agencija Kjodo prenela da je gostima hotela u kineskom gradu Dandong, koji se nalazi blizu granice sa Severnom Korejom, a čije sobe gledaju na prugu, bio zabranjen boravak u sobama u trenutku prolaska voza.