Vesti
Sport
PREŽIVEO JE NACISTIČKI LOGOR, A NAUČNICI SU GA TESTIRALI I OSTALI U ČUDU! Sa 108 godina obara rekorde i vozi biciklu kao mladić! DEKICA NAJZAD OTKRIO TAJNU DUGOVEČNOSTI
11.01.2019. 20:00
Izvor: Kurir
PREŽIVEO JE NACISTIČKI LOGOR, A NAUČNICI SU GA TESTIRALI I OSTALI U ČUDU! Sa 108 godina obara rekorde i vozi biciklu kao mladić! DEKICA NAJZAD OTKRIO TAJNU DUGOVEČNOSTI
Francuski biciklista Robert Maršan (108) je pravi fenomen. Iako u poodmaklim godinama, i dalje je aktivan sportista, pa iako ima preko 100 godina obara rekorde u biciklizmu.
Maršan je rođen 1911. godine. Tokom Drugog svetskog rata zarobili su ga nacisti i odveli u logor. Biciklizmom je počeo da se bavi 1967. godine i bez prestanka "vergla" 50 godina.
Francuz je pre dve godine za sat vremena vožnje po kružnoj stazi prešao 22.5 kilometara što je rezultat koji ne mogu da postignu ni duplo mlađi takmičari. Skromno je posle trke rekao da je mogao i bolje.
- Noge me uopšte ne bole. Malo me ruke zezaju, ali to je od reume. Moram da priznam da nisam u tako dobroj formi kao što sam bio pre par godina. Nisam ovde došao da bih bio šampion, već da pokažem kako i u ovim godinama čovek može da vozi bicikl.
Njegova tajna?
Redovno jede voće i povrće, meso u manjim količinama. Kafu uopšte ne pije.
A, najveći deo tajne vezan je za fizičku aktivnost i upotrebu kiseonika.
Kada čovek u njegovim godinama sa lakoćom obara rekorde, onda je to zanimljivo i naučnicima. Testirali su ga i otkrili da je s godinama u sve boljem fizičkom stanju upravo zbog intezivne fizičke aktivnosti.
Naučnici su merili mogućnost iskorišćavanja kiseonika u mišićima "vo2 max" i pokazalo se da je ta iskoristivost kod Maršana 13 odsto veća u odnosu na dve godine ranije. Maršan u 108. godini života ima bolju iskoristivost kiseonika nego prosečna osoba od 50 godina.
S godinama je taj proces obrnut pa je upravo nedostatak kiseonika i nemogućnost tela da kvalitetno prenosi kiseonik u ćelije jedan od razloga zašto starimo i slabimo.
Istraživači sa francuskog Univerziteta su potvrdili da se maksimalna iskoristivost kiseonika kod starijih ljudi pojačava što su im fizičke aktivnosti intezivnije.