Vesti
Politika
Rasim Ljajić TUŽIO SAM SEBE zbog Šešeljeve knjige i uvreda
15.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
Rasim Ljajić TUŽIO SAM SEBE zbog Šešeljeve knjige i uvreda
Ministar trgovine Rasim Ljajić prijavio je sam sebe Tužilaštvu za organizovani kriminal nakon kleveta Vojislava Šešelja da je vođa narko-kartela.
Pošto niko od nadležnih državnih organa nije reagovao na Šešeljeve tvrdnje, a ni lider radikala nije podneo prijavu, što bi bilo logično, Ljajić je, prema saznanjima "Blica", sam otišao u Tužilaštvo i zatražio da se svaka od Šešeljevih tvrdnji proveri.
U prijavi u koju je "Blic" imao uvid Ljajić navodi da ga je na sednici Skupštine, održanoj 30. oktobra, poslanik Vojislav Šešelj označio kao "glavnog vođu jednog od najjačih narko-kartela", kao i da "policija ima sva operativna saznanja", ali da "niko ništa ne preduzima". Svoje optužbe je, kako Ljajić navodi, više puta ponovio javno, a sve je kulminiralo knjigom "Novopazarski kralj heroina Rasim Ljajić", čiji je Šešelj autor.
- Iako su ove tvrdnje u stvarnosti lišene svakog osnova, njihov negativan potencijal u javnom diskursu nikako ne treba potceniti i to ne samo zbog toga što je trgovina drogom teško krivično delo, već i zbog toga što dolaze od javne ličnosti, i što već nekoliko meseci zagađuju javni prostor - navodi se u prijavi.
Ljajić je naveo i da je situacija u kojoj se nalazi "neprirodna i nenormalna i na duži rok neodrživa jer je bizarno da vas neko mesecima optužuje za teška krivična dela, a da institucije (osim MUP-a) ne daju odgovor da li su te optužbe utemeljene ili ne".
- Brzo razrešenje ove situacije nesumnjivo je u mom interesu, ali je i očigledan interes javnosti da se utvrdi da li ima osnova u tvrdnjama predsednika jedne od parlamentarnih stranaka da je aktuelni ministar i potpredsednik Vlade Srbije "vođa narko-kartela". Očito da ja nemam drugog načina da se branim od besmislenih i lažnih optužbi osim da praktično samog sebe prijavim i zatražim da tužilaštvo svaku od ovih tvrdnji i optužbi detaljno ispita. Ja državnim organima u tom poslu stojim u potpunosti na raspolaganju - navodi Ljajić i dodaje da ukoliko u Šešeljevim tvrdnjama postoji i najmanji procenat istine, onda se u skladu sa zakonom "protiv mene mora pokrenuti postupak".
- Ukoliko se, pak, pokaže da su optužbe u celosti lažne, a nemam nikakvu sumnju da će to biti epilog, onda bi Vojislav Šešelj trebalo da snosi konsekvence za lažno prijavljivanje. To su, po meni, jedina dva moguća ishoda ove situacije - zaključio je ministar uz molbu za hitnost u postupanju.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je u više navrata istakao da MUP ne raspolaže nikakvim saznanjima o nezakonitim aktivnostima ministra Rasima Ljajića, a o tome je i u pisanom obliku obavestio Narodnu skupštinu.
- Napominjemo da Ministarstvo unutrašnjih poslova ne raspolaže informacijama o postojanju kriminalnih radnji Rasima Ljajića, naveo je Stefnović u dopisu Skupštini od 4. januara ove godine.
Ljajić je za "Blic" potvrdio da je odlučio sam sebe da prijavi jer mu je dosta da trpi klevete na svoj račun.
- Rekli su mi u Tužilaštvu da niko nikada još sebe nije prijavio, ali sam svestan da privatnom tužbom ništa ne bih postigao. Ovo više nije politika, borim se za sopstvenu čast - poručio je Ljajić.