Vesti
Politika
Jovanović: SAD i Velika Britanija ne mogu sprečiti raspravu o Kosovu
21.01.2019. 20:00
Izvor: Politika
Jovanović: SAD i Velika Britanija ne mogu sprečiti raspravu o Kosovu
Zemlja predsedavajuća Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ima pravo da na dnevni red sednica uvrsti redovne izveštaje generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji i to pravo druge države ne mogu da ospore, kaže bivši diplomata Vladislav Jovanović, prenosi Tanjug.
Povodom najave da bi SB UN u februaru mogao da raspravlja o redovnom tromesečnom izveštaju o KiM na predlog predsedavajućeg Ekvatorijalne Gvineje, Jovanović za Tanjug kaže da SAD, Velika Britanija ili neka druga država ne mogu to sprečiti, već mogu da iznesu svoje mišljenje tokom rasprave.
Poslednji izveštaj o situaciji na Kosovu bio je na dnevnom redu SB u novembru, kada je predsedavajuća bila Kina, dok su prethodno Velika Britanija i SAD odbile da ga uvrste na dnevni red.
Jovanović kaže da bi najnoviji tromesečni izveštaj morao da opiše realnu situaciju na KiM nakon uvođenja taksi na robu iz Srbije, što je, navodi, negativan potez kosovskih Albanaca koji je teško odbranjiv.
To bi, dodao je, mogao da iskoristi naš predstavnik na sednici ili Rusija i drugi nestalni članovi SB UN.
„Dačić bi izneo našu argumentaciju i tu bi se zapad sa svojim mezimčetom našao u nezgodnoj situaciji”, kazao je Jovanović, koji smatra da je svaka rasprava o KiM u UN dobra za sprsku stranu jer se kosovsko pitanje vraća na Ist river i svom prvom i najvećem autoritetu, Rezoluciji 1244.
„Kad god se Ujedinjene nacije izjašnjavaju o Kosovu a ne EU, to je dobro za nas jer su SB UN i Rezolucija 1244 prvi i najveći autoritet. Rezoluciju 1244 ne mogu da otklone koliko god je mrzeli dok ne izglasaju neku novu”, kazao je Jovanović.
Podsetio je da Rusija, kao stalna članica SB UN, stavila do znanja da rešenje za KiM mora biti u okviru Rezolucije 1244 i dobiti saglasnost tog tela, te da bi nova rezolucija podrazumevala velike promene na terenu do kojih, opet, ne može da dođe bez kompromisa.
Jovanović smatra da je Beograd pogrešio što svih ovih godina nije insistirao na Rezoluciji 1244, već je „verovao EU da će biti dobronamerna”.
SB UN bi, prema najavama ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, trebalo da raspravlja o redovnom izveštaju generalnog sekretara UN o situaciji na KiM 7. februara, na predlog predsedavajućeg Ekvatorijalne Gvineje.
Dačić je istakao da je Ekvatorijalna Gvineja herojski postupila i stavila tu tačku u dnevni red sednice SB za februar, što, kaže, pokazuje, da su nekada male zemlje mnogo veće nego velike.
To je, kaže, naišlo na protivljenje Velike Britanije, SAD i drugih.
„Ostalo da se o tome razgovara. Nikada se nije desilo da se ospori nešto što predsedavajući predloži. Kada Velika Britanija nije predložila da se Kosovo stavi na dnevni red, Rusija nije tražila da se o tome glasa”, rekao je Dačić.