Vesti
Politika
ZAVRŠEN SASTANAK U PRIŠTINI Zeri: Ambasador SAD insistirao da Kosovo ukine takse za srpske proizvode
22.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
ZAVRŠEN SASTANAK U PRIŠTINI Zeri: Ambasador SAD insistirao da Kosovo ukine takse za srpske proizvode
Sastanak američkog ambasadora u Prišštini Filipa Kosneta, sa kosovskim premijerom i predsednikom kosovske skupšštine Ramuššem Haradinajem i Kadrijem Veseljijem završšen je, a ni jedna strana zasad nije žželela da komentarišše njegov ishod.
Sastanak je održžan u kosovskoj Skupšštini, a nakon jednog sata prvi je izaššao američki ambasador, a potom i Haradinaj, prenosi prišštinska Gazeta Ekspres.
Zeri online pišše da je Kosnet insistirao na ukidanju taksi, koje je Prišština uvela pre dva meseca Srbiji i BiH. Mediji prenose da bi odmah nakon ovog sastanka, u 14 sati trebalo da počne sednica kosovske vlade, ali agenda tog sastanka nije poznata.
Takse su uvedene pre dva meseca, 21. novembra, a Beograd nije primenio kontramere, ali je čvrst u stavu da bez ukidanja taksi nema nastavka dijaloga sa Prištinom, a time ni rešavanja pitanja Kosova, odnosno sporazuma o normalizaciji odnosa, na čemu insistira međunarodna zajednica.
Usledili su pozivi EU Prištini da povuče odluku o taksama, a potom i "pretnja" glavnog saveznika, Sjedinjenih Država, da će se, ukoliko to ne učini, Priština suočiti sa sankcijama, pre svega povlačenjem podrške transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.
Priština je sada, prema ocenama analitičara, suočena sa realnošću, a Zeri ocenjuje da su takse nametnute Srbiji poslednja "jabuka razdora" između Tačija i Haradinaja.
Ima mišljenja, međutim, da je kosovska realnost drugačija i da simultanka Tačija i Haradinaja, navodno dobrog ili bar manje loššeg i loššeg momka, koji imaju isti cilj, priznanje kosovske nezavisnosti, ne može da traje beskonačno.
U toj stranci kažu da ukidanje taksi više zavisi od vladajuće DPK, nego od premijera, pa je ta mera i dalje na snazi, ali je zato saradnja u vladajućoj koaliciji, čija je DPK okosnica, postalo teško, piše prištinski Zeri.
Haradinaj je ukidanje taksi uslovljavao pisanim garancijama da će Beograd finalnim sporazumom između Beograda i Prištine rezultirati priznanjem jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.
U tekstu pod naslovom "Hoće li Haradinaj odstupiti", portal Lajmi citira navode Haradinajevog savetnika Avnija Arifija koji je kazao da će vlada u Prištini zadržžati svoj stav po pitanju taksi.
"Za sada, ne vidim promenu u stavu vlade. Nema indikacija da će vlada promeniti svoj stav po tom pitanju", kazao je on.
Halil Matoši, Haradinajev politički i medijski savetnik kazao je u ponedeljak da prištinska vlada ne trpi pritisak međunarodne zajednice da povuče takse, ali da "postoje sugestije prijatelja da se povuku takse i stvori prostor za dijalog".
"Već 20 godina stvaramo prostor za dijalog sa Srbijom, ali bez ikakvog efekta. Takse su suverena odluka Kosova", kazao je Matoši.
Veselji je ranije rekao novinarima da je bio inicijator za donošenje mere uvećanih taksi prema Srbiji, ali da su sada, nakon pritiska SAD, poslanici njegove stranke nakon međunarodnog pritiska počeli da menjaju stav o tome.
Haradinaj juče nije hteo da komentariše da li će takse na robu iz Srbije biti ukinuti. "Sneg će se jednom otopiti", rekao je metaforično Haradinaj na insistiranje novinara.
Tači, pak, poziva na povlačenje poreza, jer, prema njegovim rečima, to utiče na odnose Prištine i SAD.
U medjuvremenu, poslanici iz redova opozicije izrazili su uverenje da će stopostotno uvećane takse biti ukinute, a istog mišljenja su i analitičari koji kažu da će kosovske institucije "pokleknuti" pred američkim pritiskom.
Oni, međutim, smatraju da to ne bi trebalo da se desi, a da se prethodno ne zna koju korist će Priština imati od ovog tog kompromisa, piše Zeri.