Vesti
Politika
Slovenački predsednik sa delegacijom u Beogradu 28. i 29. januara
23.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
Slovenački predsednik sa delegacijom u Beogradu 28. i 29. januara
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin predsedniku Slovenije Borutu Pahoru, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji 28. i 29. januara, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.
Kako su ranije naveli slovenački mediji, Pahor će sa Vučićem razgovarati o poboljšanju bilateralnih političkih odnosa i sveobuhvatne saradnje između dve zemlje.
Tokom posete biće reči i o napretku Srbije u njenim nastojanjima da se pridruži EU, situaciji u regionu i drugim aktuelnim međunarodnim pitanjima vezanim za migracije, bezbednost i budućnost EU.
Pahor će Srbiju posetiti u pratnji delegacije predstavnika poslovne zajednice, kao i ministra kulture Dejan Prešičeka, državnog sekretara Ministarstva kulture Jana Škoberna, državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Simone Leskovar i državnog sekretara Ministarstva ekonomije Eve Štavs Podlogar.
Planirano je i održavanje poslovnog foruma na kojem će učestvovati kompanije iz zemlje, koji organizuju slovenačka ministarstva ekonomije i spoljnih poslova, agencija SPIRIT, Slovenački poslovni klub u Beogradu i privredne komore dve zemlje.
Srbija je Sloveniji 10. najvažniji trgovinski partner, a bilateralna trgovina premašuje milijardu evra po godini.