Vesti
Društvo i ekonomija
NOVI ZAKON Boračke penzije i druge olakšice za učesnike ratova devedesetih, uključujući i bombardovanje
23.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
NOVI ZAKON Boračke penzije i druge olakšice za učesnike ratova devedesetih, uključujući i bombardovanje
Pogodnosti iz predloga novog zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, odnosile bi se na učesnike svih ratova - zaključno sa NATO bombardovanjem 1999. godine, pišu današnje "Večernje novosti".
Kako navodi list, u te pogodnosti spadala bi mesečna primanja, penzije, invalidnine, dodaci za negu, jednokratna novčana pomoć, besplatna rehabilitacija i oporavak, povlašćena vožnja, besplatno putovanje i za pratioce, finansijske dotacije za vozilo, besplatne sahrane i još mnogo prinadležnosti imaće borci, ratni invalidi i njihove porodice i potomci.
Novi zakon tek treba da prođe skupštinsku proceduru i mogao bi da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.
Kako je rečeno u ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja, reč je o radnoj verziji zakona, a u toku je pribavljanje mišljenja i saglasnosti drugih nadležnih organa.
Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon bi trebalo da bude osnovni dokument koji će obezbediti mnoge povoljnosti za sve ratnike (u pojedinim slučajevima njihovu rodbinu i potomke) - od balkanskih ratova do NATO agresije 1999. godine, kao i za one koji učestvuju u mirovnim akcijama pod zastavom UN.
Ovim zakonom će biti obuhvaćeno i oko 36.000 boračkih penzionera, navode "Novosti".
- Posle mnogo decenija sklopljen je politički konsenzus, pa zakon obuhvata sve ucesnike ratova, poput partizana i četnika, ali i pripadnika vojske kraljevine Jugoslavije od 6. do 17. aprila 1941. godine. Priznaju se učesnici Ravnogorskog pokreta od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. godine - piše list.
Kako se dodaje, najveća novina su učesnici u oružanim sukobima SFRJ od 17. avgusta 1990. godine, kao i 27. aprila 1992. godine. Tu su konačno i oni koju su branili SRJ tokom NATO bombardovanja od 24. marta do 26. juna 1999. godine