Vesti
Svet
Bugarska ODOBRILA izgradnju TURSKOG TOKA
31.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
Bugarska ODOBRILA izgradnju TURSKOG TOKA
Bugarska kompanija "Bulgartransgas" donela je konačnu odluku o investiranju u projekat izgradnje gasovoda "Turski tok", kojim će se transportovati ruski gas od njene granice sa Turskom do Srbije, izveštava Rojters.
Odluka je doneta nakon što je "Bulgartransgas" prikupio obavezujuće ponude od tri kompanije, među kojima je i Gasprom, za proširenje bugarskog sistema za tranzit gasa.
- Imamo jako dobre vesti. Ekonomski test za projekat proširenja gasne mreže uspešno je završen - izjavila je u parlamentu bugarska ministarska za energetiku Temenuška Petkova.
Ruski "Gasprom" je nedavno završio izgradnju dva kraka morskog gasovoda "Turski tok" po dnu Crnog mora kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara godišnje. Jedan krak predviđen je za tursko, a drugi za evropsko tržište.
Šta to znači za Srbiju?
Predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler ranije je izjavio da bi izgradnja dela "Turskog toka" kroz Srbiju trebalo da se završi do kraja 2019. godine, prenosi Tass.
On je u intervjuu za TV kanal "Rusija-1" rekao da će trasa gasovoda na teritoriji Srbije biti dugačka 403 kilometra.
- Taj krak gasovoda će ići od srpsko-bugarske do srpsko-mađarske granice - rekao je Miler i dodao da se kao krajnji rok, predviđa da ceo gasovod kroz Srbiju bude izgrađen pre kraja 2019. godine.
Upitan kada će započeti izgradnja infrastrukture "Turskog toka" kroz Srbiju, on je rekao "bukvalno narednih dana".
I ruski list Komersant ukazao je ranije da bi prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju mogle početi 2020. godine, a da bi do Mađarske ruski gas mogap stići godinu dana kasnije što će omogućiti ruskoj kompaniji da do 2022. godine u potpunosti obustavi isporuku "plavog energenta" preko Ukrajine.
"Komersant" ukazuje da je ovo takoreći "Južni tok" koji je Evropska unija obustavila još 2014. godine pod pritiskom SAD.
Kako se ocenjuje, ovog puta će biti drastično komplikovanije uticati na to da se projekat obustavi jer "Gasprom" u potpunosti poštuje zakone Evropske unije.
Iako je Grčka takođe u planu da se priključi ovom gasovodu, kako ocenjuje "Komersant“, još uvek nije najjasnije kako će to izgledati.
Pretpostavlja se da će se Grčka spojiti na taj krak preko Bugarske ili pak da zameni azerbejdžanski gas na ruski nakon bude završena izgradnja gasovoda "TAP“, što je planirano za 2020. godinu.
Kompresorska stanica u blizini granice sa Srbijom
Za snabdevanje tih zapremina iz Turske preko Bugarske koristiće se deo postojeće infrastrukture u reverznom obliku. U blizini kompresorske stanice “Provadiya” na severoistoku zemlje, izgradiće se "Nova Provadiya" stanica odakle će biti izgrađen novi gasovod dužine 474 kilometara i pritiska 7,5 MPa, koji će podržati još jedna kompresorska stanica "Rasovo" u blizini granice sa Srbijom. Gasovod će preći granicu u blizni Zaječara.
Ova ruta gotovo u potpunosti kopira putanju bugarskog dela nerealizovanog Južnog toka. Trošak proširenja sistema iznosiće 1,63 milijarde dolara.
Krajem oktobra mađarski, slovački i austrijski operatori već su održali tendere za zakup novih kapaciteta na sedam godina počevši od okotobra 2022. Na ulazu iz Mađarske u Slovačku rezervisano je 4,3 milijarde kubnih metara što bi trebalo povećati mogućnost protoka gasa između zemalja na 5 milijardi kubnih metara godišnje.
Pun kapacitet tek 2022. godine
"Komersant" navodi i da je rezervisan i ulazni kapacitet iz Austrije u Slovačku u iznosu od 3,8 milijardi kubnih metara godišnje. Postupci u okviru tendera još nisu u potpunosti završeni, a trebalo bi da se okončaju do marta 2019.
Prema tržišnim izvorima "Komersanta", Gasprom će zakupiti sve predložene kapacitete, ali su odbili da komentarišu takav monopol. U 2017. godini iskorišćena je gotovo identična procedura da se zakupe kapaciteti za Severni tok 2 u Nemačkoj, Češkoj Republici i Slovačkoj. Na taj način će Gasprom od 2020. započeti oba koncepta Turskog toka.