Vesti
Svet
Istražni odbor Senata: Nema dokaza o vezama Trampa i Rusije
14.02.2019. 20:00
Izvor: Danas
Istražni odbor Senata: Nema dokaza o vezama Trampa i Rusije
Posle dve godine rada i 200 vođenih intervjua, Istražni odbor Senata je okončao svoju istragu o vezama izbornog tima predsednika SAD Donalda Trampa i Rusije.
Rezultat istrage: nema direktnih dokaza o tim vezama.
„Nema stvarnih dokaza o tajnim dogovorima između Trampovog tabora i Rusije“, rekao je Ričard Ber, predsedavajući Istražnog odbora (naslovna fotografija, desno). I članovi Odbora iz redova Demokratske stranke potvrdili su da je istraživanje pokazalo da nema materijala koji bi teretio predsednika Trampa.
„Stigli smo do dna bureta i više nema novih pitanja na koje bismo morali da tražimo odgovore“, dodao je Ber.
Na Trampovu reakciju na Tviteru nije trebalo dugo čekati. On je samo preneo vest da „nema direktnih dokaza…“ i propratio je pitanjem: „Da li je ovo ikoga stvarno iznenadilo?“
Članovi Odbora iz Demokratske stranke koji su hteli da ostanu anonimni, za televiziju NBC su rekli da ne žele da opovrgnu Berove navode, ali su dodali da smatraju da im nedostaje kontekst, uz primedbu: „Naravno da nikada nećete naći ugovor potpisan krvlju na kojem stoji: Vladimire, hajde da šurujemo“.
Mediji u SAD uglavnom naglašavaju da ovo ni izdaleka ne znači kraj istraga o Donaldu Trampu: Demokrate su najavile da će sada pokrenuti istrage o svim mogućim vezama stranih vlada sa Trampom i njegovom porodicom i mimo izbora 2016. S druge strane, nastavlja se i istraga o novcu koji je Tramp navodno plaćao ženama za ćutanje o seksualnim odnosima sa njim.
Nezavisno od svega toga, Demokrate užurbano rade i na istraživanju finansijskih veza Trampovih preduzeća sa Rusijom.