Vesti
Svet
Evropska komisija tvrdi da je zadovoljna rezultatima migrantske krize, ali upućuje i UPOZORENJE
06.03.2019. 20:00
Izvor: Blic
Evropska komisija tvrdi da je zadovoljna rezultatima migrantske krize, ali upućuje i UPOZORENJE
Evropska komisija je danas izrazila zadovoljstvo rezultatima rešavanja migrantske krize, ali i upozorila da je potrebno nastaviti sa zajedničkim pristupom i dovršiti reformu sistema azila.
- Rezultati našeg zajedničkog evropskog pristupa u području migracija govore sami za sebe: broj nezakonitih dolazaka niži je danas nego pre početka krize, evropska granična i obalska straža podigla je zajedničku zaštitu granica EU-a na nov nivo, a zajednički s partnerima radimo na osiguravanju zakonitih migracijskih kanala, dok istovremeno ubrzavamo vraćanje - izjavio je poverenik za unutrašnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos, prenosi Hina.
Dodao je da će u narednom periodu biti ključno nastaviti sa zajedničkim pristupom i dovršiti tekuću reformu sistema azila EU-a.
Komisija ističe da uprkos tim rezultatima treba uložiti još više napora kako bi migracijska politika EU postala istinski otporna na buduće promene u geopolitičkom kontekstu koji se stalno menja i u svetlu stalnog rasta migracijskog pritiska na svetskom nivou.
- Države članice dužne su da štite one kojima pružaju zaštitu i brinu o njima. Nastavak sveobuhvatnog pristupa saradnji i solidarno delovanje, uz pravednu podelu odgovornosti, jedini je put napred ako EU želi da se uspešno nosi s izazovom migracija - rekao je prvi potpredsednik Komisije Frans Timermans.
Komisija navodi nekoliko izazova koje stoje pred EU-om po pitanju migracija. Prvi je zapadnomediteranska ruta kojom dolazi sve više migranata, stoga je potrebna veća podrška Maroku i Španiji, gde migranti ulaze na teritoriju Evropske unije.
Na srednjomediteranskoj ruti potrebno je raditi na popravljanju uslova u Libiji, a istočnomediteranskoj, po kojoj je nakon dogovora s Turskom znatno pao broj dolazaka, preostalo je rešavanje problema u Grčkoj, gde obrada zahteva za azil ide vrlo sporo, a nije ni rešeno pitanje smeštaja izbeglica. Jedno od hitnijih pitanja je trajnije rešenje za iskrcavanje migranata spašenih u Sredozemlju. To se sada rešavalo od slučaja do slučaja.
Najteže pitanje je reforma sistema azila jer deo zemalja ne pristaje na obavezujuće kvote po kojima bi se raspoređivali migranti u slučaju masovnog priliva kada bi se spoljne članice EU-a našle pod velikim pritiskom. Takođe zabrinjava jačanje populističkih i euroskeptičnih stranaka koje bi mogle pitanje migracija zloupotriebiti u izborne svrhe na predstojećim evropskim izborima, zaključila je Komisija.