Vesti
Politika
Neke zemlje kažu Haradinaju – 'nemoj još'"
15.03.2019. 20:00
Izvor: B92
Neke zemlje kažu Haradinaju – 'nemoj još'"
Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da nemaju svi u međunarodnoj zajednici želju da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i da se nađe rešenje za Kosmet.
On je istakao i da neke zemlje igraju dvostruku igru.
Dačić je tako odgovorio na pitanje kako je moguće da ni SAD, niti EU i drugi veliki igrači ne mogu da prisile Prištinu da povuće takse na srpsku robu.
"Ja ne verujem da je to baš tako, izrazio sam i ranije sumnju da je reč o dvostrukoj igri i sada treba da utvrdimo ko igra te dvostruke igre i šta je cilj toga", rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, nisu svi zainteresovani da se ukinu takse kao preduslov za nastavak dijaloga.
"Imamo multipliciranje raznih geopolitičkih problema, nije više samo stvar da se tu prepliću Istok i Zapad, već se prepliću i različiti interesi unutar Zapada", rekao je šef srpske diplomatije.
Naveo je da neke zemlje hrabre kosovskog premijera Ramuša Haradijana da Priština ne ukine takse upravo da se ne bi nastavio dijalog.
"Neke zemlje mu kažu - nemoj još", kazao je Dačić, dodajući da pojedine zemlje kažu Prištini da sačeka sa ukidanjem taksi dok se ne završe izbori u EU.
Naveo je da je očigledno da Nemačka i Velika Britanije iz različitih razloga ne dele entuzijazam kada je reč o brzom pronalaženju nekog rešenja.
Jedni su protiv, kako kaže Dačić, zbog izbora, drugi zato što će doći novi ljudi na čelo organa EU, a treći su protiv jer se protive principu razgraničenja i zalažu se za to da Kosovo ne menja granice.
"Mi smo najveće pristalice nemenjanja granica Kosova, samo što su taj princip odavno narušili, sada ste se setili nemenjanja granica. To bi bilo kao kad je (Sadam) Husein zauzeo Kuvajt pa kaže nema vise promena granica", rekao je Dačić.
Dodao je da je logično pitanje kako je moguće da takse sada opstaju i zašto pritisak međunarodne zajednice ne daje efekta i ocenio da je to zato što nema jasno preciziranih mera protiv Prištine, zbog čega i neće doći do ukidanja takse.
"Nama je najvažnije da se dijalogom dođe do rešenja, a ne jednostranim rešenjima", poručio je Dačić.