Vesti
Politika
VOA: Vlada Srbije angažovala firmu da lobira u vezi sa Kosovom
02.04.2019. 20:00
Izvor: Beta
VOA: Vlada Srbije angažovala firmu da lobira u vezi sa Kosovom
Vlada Srbije angažovala je firmu "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP" (Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP) da lobira za nju u Vašingtonu, prenosi jutros Glas Amerike.
Kako se navodi u dokumentu podnetom američkom Sekretarijatu za pravosuđe, 27. marta 2019, ta firma lobiraće za Srbiju "kod svih američkih zaintersovanih strana (uključujući i zvaničnike američke vlade) u vezi sa određenim pitanjima regionalne saradnje koje obuhvataju stranog klijenta (Srbiju) i Kosovo".
U dokumentu koji je podnet Sekretarijatu za pravosuđe, nalazi se i ugovor između firme "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP" i Kancelarije državnog pravobranioca Srbije, upućen 20. marta 2019. godine na adresu Olivere Stanimirović, koja se navodi i kao zvaničnica Vlade Srbije, koja će biti primarni kontakt sa lobističkom firmom.
U ugovoru, ispod kojeg se nalaze imena partnera firme Til Miler-Ibolda i Fransoa-Šarla Laprevotea, koji se nalaze u kancelariji firme u Briselu, navodi se da će, pored njih dvojice, tim koji će raditi za Srbiju, činiti još i Klaudija Arinaker iz kancelarije u Parizu.
U jednom delu ugovora, Miler-Ibold i Laprevote podsećaju da njihova firma od 22. novembra 2013. zastupa Srbiju, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom i Crnom Gorom (zemlje naslednice bivše Jugoslavije) i Narodnu banku Srbije, u vezi sa likvidacijom njujorških filijala Beogradske banke A.D. i Jugobanke A.D.
U podnesku se ne navodi koliko će Vlada Srbije plaćati usluge firme, ali prema podacima dostupnim na zvaničnoj stranici Senata SAD, na kojoj lobističke firme prijavljuju sume koje naplaćuju klijentima, "Kliri Goitlib Stin i Hamilton LLP" je od januara 2018. do danas u svojim kvartalnim izveštajima prijavljivao sume od 20.000 do 340.000 dolara.
Na internet prezentaciji ta advokatska kancelarija predstavljena je kao pionir globalne pravne profesije.
Kompanija koja postoji 73 godine navodi da zapošljava 1.300 advokata, koji za nju rade u više od 50 država sveta, u sferama pravne, poslovne, socijalne i kulturne perspektive.
Kako je navedeno na njenom sajtu, glavni klijenti su: korporacije, finansijske institucije, vlade, lokalni biznisi, ali i pojedinci. Neki od njih su: Airbus, American Express, Bank of America, BNP Paribas, Bosch, The Coca-Cola, KKR, ali i dve države Grčka i Argentina.
Kao bivše neimenovane klijente, između ostalih, navode jedanaest bivših federalnih tužilaca, dva bivša savetnika Federalne korporacije za osiguranje depozita, bivšeg zamenika generalnog direktora Evropske komisije za konkurenciju i nekoliko bivših članova pravne službe Evropske komisije.