Vesti
Sport
Počinje „igra prestola”
11.04.2019. 20:00
Izvor: Politika
Počinje „igra prestola”
Drugu godinu zaredom za titulu i Evroligu boriće se Crvena zvezda i Budućnost, prvi duel sutra u Beogradu (19 časova). – „Crveno-beli” žele revanš, titulu i povratak u Evroligu
Iako su oba polufinala završena posle majstorica, a Budućnost poništila Cedeviti prednost domaćeg terena, očekivano i ove sezone za titulu najboljeg u ABA ligi i učešće u Evroligi boriće se objektivno dva najkvalitetnija tima. Crvena zvezda se „prošetala” kroz regularni deo sezone, uz samo jedan poraz ponovo je izborila pol-poziciju i mogućnost da eventualno odlučujuću petu utakmicu igra pred svojim navijačima. Ipak, Budućnost je prošle sezone pokazala da može da igra pod pritiskom, odmah napravila brejk u Beogradu i pred svojom publikom došla do najvećeg uspeha u klupskoj istoriji, prve titule i prvog učešća u novom evroligaškom formatu.
Kada se dva tima stave na „kantar”, šanse u novoj „igri prestola” su podjednake. Individualno Podgoričani su jači, ali Zvezda je cele sezone igrala timski moćno kada je bilo najpotrebnije i ipak ne treba apsolutno ignorisati prednost domaćeg terena. Raskidom saradnje i nekakvog kontinuiteta sa trenerom koji je doneo titulu, Aleksandrom Džikićem, Budućnost je izgubila, bez obzira na činjenicu što je zadržala veći broj domaćih igrača u odnosu na „crveno-bele”. Osam stranaca, od kojih čak pet Amerikanaca, nisu tokom sezone pokazali da baš razumeju gde su došli, o čemu svedoče i rezultati u Evroligi, šest „mršavih” pobeda što je nesrazmerno ulaganjima, kao i znatno veći broj poraza u regionalnoj ligi od očekivanog. Istina, doveden je iskusni trener Jasmin Repeša, koji je osvojio 21 klupski trofej sa Cibonom, Tofašom, Fortitudom, Cedevitom i Armanijem, ali daleko od toga da je on karta na koju u finalu igraju Podgoričani.
Možda bi srpski prvak lakše izašao na kraj da je finalista Cedvita, uključujući i činjenicu da bi pritisak bio neuporedivo manji, ali dueli sa najtrofejnijim crnogorskim klubom svakako podižu motivaciju do tačke usijanja. Revanš, titula i Evroliga su kao neko „sveto trojstvo” sa kojim „crveno-beli” ulaze u peto uzastopno regionalno finale, rešeni da ne ponove prošlogodišnju grešku.
– Isključivo me interesuje da osvojim četvrtu regionalnu titulu i da se Zvezda vrati u Evroligu – jedni je komentar kapitena srpskog prvaka Branka Lazića.
Trener Milan Tomić, kao i u seriji s Partizanom, izolovao je igrače od spoljnih uticaja, medija i društvenih mreža. Jasno je jedino da i dalje neće moći da računa na plejmejkera Džoa Reglanda, ali to je u svlačionici Zvezde već zaboravljena tema. Čović, Davidovac, Beron i Rivers su protiv Partizana pokazali da imaju veći broj rešenja od Amerikanca, a upravo u bekovskim „rovovima” će se lomiti i ova serija. Pobedu su prošle godine odneli Gordić (MVP) i Ivanović, koji su u četiri utakmice postigli po 75, odnosno 56 poena i sa saigračima realizovali čak 34 poena više sa linije slobodnih bacanja. Ivanović je zbog povrede završio sezonu, ali na njegovo mesto doveden je Noris Kol, koji u nogama ima 428 NBA utakmica za Majami, Nju Orleans i Oklahoma siti.
Kada se sve sabere i oduzme, „hemija” je formula uspeha, a Zvezdino izdanje protiv Partizana u majstorici putokaz kako treba izgledati na parketu. Pred kraj sezone formu su podigli i „dužnici” Majk Cirbes i Muhamed Faje, koji veruje da će trener Milan Tomić ponovo „smućkati” čarobni napitak.
– Bilo nam je potrebno nekoliko nedelja da se naviknemo na igru bez Reglanda, ali trener je napravio odlične adaptacije i to nam je pomoglo. Siguran sam da ima plan kako da pregrmimo i najvažniju seriju – ocenio je Senegalac.
Da su šanse „fifti-fifti”, potvrdio je i najbolji igrač Budućnosti Nemanja Gordić. Reprezentativac BiH naglašava da oba tima imaju jak domaći teren, a da veruje će njegov, kao i lane, napraviti brejk vredan titule.
– Podigli smo nivo igre u plej-ofu, a već smo naviknuti na ritam da se utakmice igraju svaka dva dana. Posebna pažnja će biti usmerena na prve dve utakmice i da u Beogradu napravimo brejk. Čeka nas pravi košarkaški rat, a oba tima imaju podjednake šanse – naglasio je Gordić.