Vesti
Društvo i ekonomija
PENZIJE ĆE BITI VEĆE NEGO IKAD PRE! POVIŠICA STIŽE UOČI NOVE GODINE: Penzioneri, evo koliko para će vam doneti švajcarski model!
12.06.2019. 20:00
Izvor: Kurir
PENZIJE ĆE BITI VEĆE NEGO IKAD PRE! POVIŠICA STIŽE UOČI NOVE GODINE: Penzioneri, evo koliko para će vam doneti švajcarski model!
BEOGRAD - Novi zakon po kome će penzije rasti u skladu sa "švajcarskom formulom" treba očekivati na jesen, a prvo povećanje penzija u skladu sa novim modelom već krajem novembra ili u decembru ove godine.
"Švajcarski model" praktično bi značio da će penzije ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. To bi u trenutnim okolnostima praktično značlio povećanje od oko pet odsto, što bi na primeru prosečne penzije od 26.300 dinara značilo dodatnih 1.315 dinara.
Toliko povećanje u novčaniku trebalo bi očekivati već krajem novembra ili u decembru ove godine s obzirom na to da su izmene zakona o penzijskom sistemu planirane za jesen.
"Plan je da se o švajcarskom modelu dodatno razgovara sa MMF čija delegacija u Srbiju dolazi početkom oktobra, a koji su načelno već prihvatili novu formulu kada su nedavno bili u Beogradu. Tako bi se na zakonu moglo raditi odmah nakon njihovog odlaska, i povišice bi trebalo očekivati već krajem novembra ili tokom decembra. Tolika fleksibilnost u smislu pomeranja dva meseca pre početka naredne godine je dozvoljena i moguća", kaže izvor lista.
Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je nedavno da će se u međuvremenu razgovarati o još nekoliko modela, ali da ipak očekuje "da će ovaj model (švajcarski), kao najpravedniji i najbolji, biti usvojen".
"To je model koji se primenjuje u velikom broju zemalja i milsim da je najpovoljniji i fer za naše najstarije sugrađane, jer se vezuje za dva pokazatelja, inflaciju i rast plata, a koji su i osnovne determinante visine penzija", precizirao je nedavno ministar finansija.
Švajcarska formula za usklađivanje penzija u Srbiji, inače, nije novost. U našoj zemlji ovakav način obračuna penzija uživao je široku društvenu podršku sve do 2006. godine kada je formula ukinuta zbog insistiranja Svetske banke a u okviru tadašnjeg aranžmana sa MMF. Penzioneri su bili nezadovoljni i tada je došlo do velikih, ekonomski neodrživih, vanrednih povećanja penzija 2008. koja su prouzrokovala višegodišnju penzijsku i budžetsku destabilizaciju.
Potom su 2010. godine uvedene mere štednje i penzije su bile usklađivane samo sa cenama i delom rasta BDP preko četiri odsto godišnje. Nakon stabilizacije, Vlada je ukinula formulu za usklađivanje penzija krajem 2018. i najavila novu od 2020. godine.
U Evropi skoro sve zemlje imaju formule za usklađivanje penzija, a najviše njih koristi upravo švajcarski model odnosno kombinaciju rasta cena i rasta zarada. Austrija, Italija, Francuska i Španija usklađuju penzije sa rastom cena.
Formule su nešto izdašnije i pore rasta cena delimično uključuju i rast zarada u Finskoj (20 odsto), Češkoj (33 odsto), te Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj, gde rast zarada učestvuje sa 50 odsto prilikom usklađivanja penzija.