Vesti
Sport
Rolan Garos „precrtao” Federera
20.03.2020. 20:00
Izvor: Politika
Rolan Garos „precrtao” Federera
Novi termin najvećeg turnira na šljaci (20. septembar - 4. oktobar) preklapa se sa Lejverovim kupom (25 - 27. septembar) čiji je jedan od vlasnika švajcarski teniser koji nije nameravao da igra u Parizu u majskom terminu. Odluka Teniskog sveza Francuske (FFT) da zbog virusa korona pomeri Rolan Garos za četiri meseca (umesto 24. maj -7. jun, 20. septembar -4. oktobar) izazvala je veliku polemiku među igračima i teniskim „radnicima”. Iz komentara igrača vidi se da su zatečeni ovom vešću, a neki se pitaju zašto ih niko nije pitao šta misle o tome da se najveći turnir na šljaci odlože za početak jeseni.
Posebno pada u oči to što je ovim potezom sa liste učesnika Rolan Garosa „precrtan” Rodžer Federer koji je još 28. februara izjavio da će učestvovati na Lejverovom kupu u Bostonu (25 - 27. septembar). Nekoliko dana pre te izjave, Federer je saopštio da će zbog operacije kolena propustiti celu sezonu na šljaci, pa tako i Rolan Garos, međutim, u novom terminu mu se uopšte ne daje šansa da se pojavi pred pariskom publikom. Organizatori ovog turnira, verovatno računajući da im se Federer u ovim godinama (39) svakako ne bi odazvao u bilo kom terminu, nisu mnogo marili za njegove obaveze u ovoj sezoni.
Međutim, nešto drugo mogli bi da stvori nepremostiv jaz između Rolan Garosa i Federera kome bi prošlogodišnji poraz od Nadala, u polufinalu, mogao da bude i poslednji meč na tom turniru. Svetski rekorder sa 20 grend slem titula je jedan od tri vlasnika Lejverovog kupa, uz Tenis Australiju i švajcarskog biznismena brazilskog porekla, bivšeg Dejvis kup igrača Žoržea Paula Lemana, lane 37. najbogatijeg čoveka na svetu („Forbs” procenjuje njegovo bogatstvo na 24,6 milijardi dolara). Leman, zajedno sa svojim brazilskim partnerima, drži četvrtinu akcija „Anhojzer-Buš InBeva”, najvećeg proizvođača piva na svetu (u lancu brendova je i „Korona”). Ima vlasništvo i u „Burger kingu”, „Žiletu” (dugogodišnji sponzor Federera), „Kraftu” i još nekim svetski poznatim kompanijama.
Tako je odluka Rolan Garos da se smesti u septembar, veliki je udarac i za Federerov biznis plan u ovoj godini. Oglasili su se i organizatori Lejverovog kupa:
-Teniski svet je saznao da Teniska federacija Francuske namerava da održi Rolan Garos od 20. septembra do 4. oktobra, zbog uticaja virusa korona, taj termin se poklapa sa terminom već rasprodatog Lejverovog kupa, zakazanog za 25 - 27. septembar, u TD Gardenu u Bostonu. Ovakva odluka iznenadila je i nas i naše partnere – Tenis Australiju (Teniski savez Australije), USTA (Teniski savez SAD) i ATP (Udruženje profesionalnih igrača). To pokreće mnoga pitanja i mi procenjujemo situaciju. U ovom trenutku želimo da obavestimo naše navijače, sponzore, vlasnike TV prava, osoblje, volontere i veliki grad Boston da nameravamo da održimo Lejverov kup u planiranom terminu.
Krajem februara, kada je Federer potvrdio svoje učešće u Bostonu, stigla je i vest da će dvojica legendarnih tenisera opet biti kapiteni na Lejverovom kupu: Bjern Borg (tim Evrope) i Džon Mekinro (tim sveta). Na ovom turniru, koji se igra od 2017. godine, učestvuje 12 vrhunskih tenisera, podeljenih u dva tima (12 mečeva u tri dana: devet singl, tri dubl). Novak Đoković je bio Federerov saigrač 2018, kada su prvi put zajedno igrali u dublu.
Federer je u prethodne četiri sezone samo jednom igrao na Rolan Garosu, lane, kada je izgubio od Nadala u polufinalu, posle tri seta. Otkako je 2009. osvojio Kup musketara (kada je Soderling napravio senzaciju i izbacio Nadala) samo još jednom je stigao do finala i dva puta do polufinala. U poslednje četiri godine odigrao je svega tri turnira na šljaci, a četiri puta uzastopce otkazivao je učešće na Rolan Garosu: 2016. zbog povrede leđa, 2017. - neposredno uoči turnira izjavio „da mora vodi računa o svojoj karijeri, da bi što duže trajao”, 2018. - posle šokantnog poraza u Majamiju od australijskog igrača Tanasija Kokinakisa (tada 175. na svetu) otkazao celu sezonu na zemljanim terenima, 2020. – zbog operacije kolena. Nije tajna da mu je Rolan Garos najmanje bitan od sva četiri grend-slema (zato što najmanje odgovara njegovom načinu igre), pogotovo u ovim godinama kada bi svaka povreda mogla da označi i kraj njegove karijere.
Pomeranje Rolan Garosa odraziće se i na mnoge druge turnire, pa čak i na najveće, imajući u vidu to da novi termin pada samo nedelju dana posle Ju-Es opena. Pored toga, preklapa se sa još osam ATP i VTA turnira. Bivši član Saveta igrača ATP-a Robin Hase je izjavio da su „u ovakvim trenucima komunikacija i saradnja važniji nego ikad”, što je bila poruka da su organizatori Rolan Garosa povukli ovakav potez bez šire konsultacije sa igračima i ostalim faktorima (ITF).
Mnoge je zanimalo da li su organizatori Rolan Garosa o svojim namerama obavestili svoju najveću zvezdu i rekordera Rafaela Nadala. „Isenšal sport” prenosi izjavu predsednika Teniskog saveza Francuske Bernara Gudičelija koji je tvrdi da je direktor turnira Gi Forže obavestio najboljeg španskog tenisera :
-Imali smo telefonski razgovor sa Rafom (Nadalom) i pokušali smo da se čujemo sa ostalim igračima. Gi je razgovarao sa Rafom koji smatra da je dobra odluka to što smo šljaku zadržali u kalendaru.