Vesti
Politika
Vučić otputovao u Peking, biće na otvaranju ZOI, sastaće se sa Sijem
03.02.2022. 20:00
Izvor: RTV
Vučić otputovao u Peking, biće na otvaranju ZOI, sastaće se sa Sijem
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je danas u dvodnevnu radnu posetu Kini, tokom koje će se sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a prisustvovaće i otvaranju Zimskih olimpijskih igara.
Prvog dana posete, u petak, 4. februara, Vučić će prisustvovati ceromoniji otvaranja 24. Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.Predsednik Srbije će zatim prisustvovati i prijemu koji kineski predsednik organizuje za gostujuće šefove država i međunarodnih organizacija, a među gostima, kako je najavljeno, biće i predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus, generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
Drugog dana posete, Vučić će se sastati sa predsednikom Kine Si Đinpingom, a to će biti njihov sedmi susret.
Poslednji put Vučić i Si razgovarali su u septembru 2019 .godine u Pekingu, kada je predsednik Srbije učestvovao na Samitu u okviru inicijative "Pojas i put".
U međuvremenu, dvojica lidera razgovarala su dva puta telefonom, a predsednik Vučić je prošle godine učestvovao i na video-samitu 17 +1, koji su organizovali Kina i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope.