Vesti
Politika
Ministarstvo: Usvajanjem izmena izbornih zakona povećana demokratičnost izbornog procesa
06.02.2022. 02:00
Izvor: Danas
Ministarstvo: Usvajanjem izmena izbornih zakona povećana demokratičnost izbornog procesa
Skupština Srbije usvojila je večeras predloge zakona o izboru predsednika republike, o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, kojima su po oceni Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu značajno unapređeni uslovi za sprovođenje izbora na republičkom i lokalnom nivou.
„Izmenama izbornih zakona uspostavlja se viši stepen demokratičnosti i transparentnosti izbornog procesa, a zakoni o izboru predsednika republike i o lokalnim izborima usaglašavaju se sa rešenjima iz Zakona o izboru narodnih poslanika“, navodi se u saopštenju ministarstva.
Dodaje se da su novine koje donose ova tri izborna zakona značajne u pogledu zaštite prava u izbornim postupcima i lakšeg kandidovanja političkih stranaka nacionalnih manjina, kao i u pogledu organizacije i transparentnosti rada organa za sprovođenje izbora.
„Zakon o izboru predsednika republike ne donosi suštinske novine u ovaj izborni postupak, već se usaglašava sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, dok Zakon o lokalnim izborima donosi više novina“, navodi se u saopštenju.
Novo po usvojenom zakonu je uspostavljanje raspona broja članova izborne komisije u zavisnosti od broja jedinica lokalne samouprave, novih rokova za donošenje odluke o raspisivanju izbora u odnosu na istek mandata odbornika aktuelnog saziva skupštine određene lokalne samouprave, utvrđivanje minimalnog potrebnog broja birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu, kao i novi rokovi za konstituisanje skupštine.
Izmene seta izbornih zakona, kako se dodaje, rezultat su paralelnih međustranačkih dijaloga o izbornim uslovima, uz i bez učešća predstavnika Evropskog parlamenta, implementacije preporuka Кancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS/ODIHR), kao i javne rasprave.
Skupština Srbije usvojila je danas izmenu Zakona o platama državnih službenika i nameštenika kojom su promenjeni koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih nameštenika koji obavljaju prateće pomoćno–tehničke poslove u državnim organima.
Promena koeficijenata odnosi se na radna mesta nameštenika koja su razvrstana od treće do šeste platne grupe.
Umesto koeficijenta 1,9 određuje se koeficijent 1,96, za radna mesta nameštenika treće vrste-viša škola, studije 1.stepena, umesto 1,5 određuje se koeficijent 1,71, za radna mesta nameštenika četvrte vrste-srednja škola.
Umesto koeficijenta 1,2 određuje se 1,38, za radna mesta nameštenika pete vrste-osnovna škola i nakon toga specijalističko obrazovanje do dve godine, a umesto koeficijenta jedan određuje se 1,20 i to za radna mesta nameštenika šeste vrste-osnovna škola.
Poslanici su usvojili i izmenu Zakona o oružju i municiji kojom se rok za zamenu oružanih listova produžava za dve godine, odnosno do 5. marta 2024. godine.
Skupština Srbije usvojila je i izmenu Zakona o predmetima opšte upotrebe.