Vesti
Politika
Skupština Srbije proglasila promene Ustava u oblasti pravosuđa
10.02.2022. 02:00
Izvor: RTV
Skupština Srbije proglasila promene Ustava u oblasti pravosuđa
Beograd - Narodna skupština svečano je večeras na posebnoj sednici proglasila promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Skupština je, uz intonitanje himne i počasnu Gardu ispred parlamenta, proglasila akt o promeni Ustava Srbije, koji je parlament usvojio 30. novembra, a građani potvrdili na referendumu održanom 16. januara.
Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministarke Maja Popović, Gordana Čomić i Jadranka Joksimović, predstavnici diplomatskog kora, članovi Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava i predstavnici pravosudnih organa.Dačić je na početku sednice podsetio da je skupština dvotrećinskom većinom usvojila akt o promeni Ustava Srbije i donela odluku o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja akta.
Propisano je da akt o promeni Ustava stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština.
Na republičkom referendumu zaokruživanjem odgovora ''da'' izjasnilo se 1.189.460 glasača ili većina izašlih, pa se akt smatra usvojenim.
“Želim još jednom da se zahvalim svima koji su učestvovali u ogromnom poslu ustavnih promena. Srbija je napravila veliki iskorak u oblasti vladavine prava i u dubokom je interesu Srbije i njenih građana. Zahvaljujem građanima koji su glasali”, rekao je Dačić.
Narodna skupština je proglasila i Ustavni zakon za sprovođenje akta o promeni Ustava na osmoj posebnoj sednici.
“To će ostati kao amanet ovog saziva Narodne skupštine, da je to redak primer da se aktuelna vlast odrekla dela svojih ovlašćenja, naročito kada je reč o kadrovskoj problematici, vrednost je utoliko veća”, rekao je Dačić.
Dačić je kazao da je moguće da će Skupština pre raspisivanja izbora još jednom zasedati.
Zamenica predsednika Visokog saveta sudstva (VŠ) Marija Aranđelović Jureša izjavila je ranije danas da je VS predložio deset kandidata za sudije u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, dva kandidata za sudije u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, jednog kandidata za sudiju Osnovnog suda u Mladenovcu i tri kandidata za sudije Osnovnog suda u Vrbasu.
Za sudije u Prvom osnovnom sudu u Beogradu predloženi su Velibor Vojvodić i Marija Sudarević Milanović, korisnici početne obuke na Pravosudnoj akademiji, Bojana Žeželj, sudijski pomoćnik u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, Bojana Jokić, Sanja Raco, Ivan Stanković i Milena Ćeranić, sudijski pomoćnici u Apelacionom sudu Beogradu.
Visoki savet sudstva je za sudije u Prvom osnovnom sudu u Beogradu predložio i Danku Komnenović, Sonju Kusturić i Danila Simića, sudijske pomoćnike u Višem sudu u Beogradu.
Za sudije u Drugom osnovnom sudu u Beogradu predloženi su Siniša Knežević, korisnik početne obuke na Pravosudnoj akademiji i Ivana Stević, sudijski pomoćnik u Trećem osnovnom sudu u Beogradu.
Za sudiju u Osnovnom sudu u Mladenovcu VS je predložio Oliveru Mirčić, sudijskog pomoćnika u ovom sudu.
Aranđelović Jureša rekla je da su kanditati za sudije Osnovnog suda u Vrbasu Danijela Rackov, sudijski pomoćnik u ovom sudu, Danilo Ostojić, sudijski pomoćnik u Višem sudu u Novom Sadu i Milan Petrović, korisnik početne obuke u Pravosudnoj akademiji.
Predloženi kandidati se prvi put biraju na sudijsku funkciju.
Aranđelović Jureša je rekla da se na konkurse za sudije prijavio veliki broj kandidata, naročito na oglas za Prvi i Drugi osnovni sud u Beogradu.
“Sproveli smo celu konkursnu proceduru, dosta truda i rada smo u to uložili. VS se trudio da Narodnoj skupštini predloži najbolje kandidate”, istakla je ona.