Vesti
Politika
Vučić prvi predsednik Srbije koji je dobio poziv saudijskog kralja
27.06.2023. 20:00
Izvor: Politika
Vučić prvi predsednik Srbije koji je dobio poziv saudijskog kralja
Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Osama bin Dahil Al-Ahmedi doneo je danas u Predsedništvo veoma važno pismo kojim kralj Selman bin Abdulaziz Al Saud poziva predsednika Aleksandra Vučića da poseti Saudijsku Arabiju, saznaje Politika.
Ovo je prvi put u istoriji da jedan saudijski kralj šalje poziv predsedniku Srbije.
Predsednika Vučića ovaj poziv je veoma obradovao, ne samo zbog izuzetne časti koju mu je ukazao kralj Selman, već najviše zbog toga što ta moćna država smatra Srbiju za partnera sa kojim želi da proširi saradnju u svim oblastima.
Dve države ove godine obeležavaju desetogodišnjicu diplomatskih odnosa i mnogo toga tek treba da urade kroz različite vidove saradnje.
Saudijska Arabija je simbol ekonomske moći, koju zasniva na nafti – ima druge najveće rezerve „crnog zlata” na svetu, ali je najveći svetski izvoznik.
Poseta predsednika Vučića Saudijskoj Arabiji biće prilika da se upozna i sa programom „Saudi Vision 2030”, čiji je cilj uvećanje raznovrsnosti saudijske ekonomije, kao i modernizacija zemlje uopšte. Ceo svet priča o projektu NEOM, koncipiranom na principi smart-city tehnologije i obnovljivim izvorima energije, za koji država izdvaja 500 milijardi dolara.
Inače, predstavnici Vlade Srbije uspostavili su kontakte sa Fondom za razvoj Saudijske Arabije, kao što su to učinile i privredne komore, osnivanjem Srpsko-saudijskog poslovnog saveta.