Vesti
Politika
Dačić britanskom otpravniku poslova: Odbacujemo tvrdnje Ališe Kerns
05.07.2023. 20:00
Izvor: Politika
Dačić britanskom otpravniku poslova: Odbacujemo tvrdnje Ališe Kerns
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je danas na razgovor otpravnika poslova britanske ambasade Dominika Otveja, i odbacio tvrdnje britanske poslanice i predsednice parlamentarnog Odbora za spoljnu politiku Ališe Kerns, koja je optužila Srpsku pravoslavnu crkvu za šverc oružja.
Zbog težine tvrdnji, Dačić je podvukao da Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije postupa sa punom ozbiljnošću i odgovornošću i očekuje više informacija i hitnu proveru pomenutih tvrdnji, kako od britanske strane, tako i od drugih nadženih organa, uključujući misiju KFOR, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Šef srpske diplomatije naglasio je da će na takve stvari Srbija uvek reagovati, štiteći svoje državne i nacionalne interese, navodi se u saopštenju.
Eparhija raško-prizrenska je u utorak saopštila da je duboko zabrinuta zbog izjave Ališe Kerns, koja je u izlaganju u britanskom parlamentu izjavila da se oružje kolima Hitne pomoći švercuje preko administrativnih prelaza iz centralne Srbije u pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.
Eparhija je zatražila da KFOR hitno proveri optužbe Kernsove, ocenjujući ih veoma opasnim, jer kriminalizuju Srpsku pravoslavnu crkvu, a pojedini prištinski mediji ih već koriste sa ciljem širenja verske i etničke mržnje, što direktno ugrožava srpsko sveštenstvo, monaštvo i verske objekte.
Kfor je ranije danas saopštio da ne postoje nikakvi dokazi o navodnom krijumčarenju oružja u pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji vozilima hitne pomoći, a preko administrativnih prelaza u pokrajini, prenosi Tanjug.