Vesti
Politika
Deo opozicije neće da glasa za smenu Baste
11.07.2023. 20:00
Izvor: Politika
Deo opozicije neće da glasa za smenu Baste
Želim da se izvinim što smo mi iz JS napravili takvu grešku, takav čovek više nikad neće biti ne samo ministar nego ni član Jedinstvene Srbije, rekao je Dragan Marković Palma
Vlada je kolektivni organ s jasno definisanom državnom i nacionalnom politikom i važno je da je svaki član poštuje, rekao je juče ministar bez portfelja Đorđe Milićević u Skupštini Srbije obrazlažući zahtev premijerke Ane Brnabić za razrešenje ministra privrede Radeta Baste, koji je, mimo vladine politike, tražio uvođenje sankcija Rusiji i pozivao ministre da se pridruže protestima građana.Vladajuća koalicija najavila je podršku smeni, deo opozicije da će glasati za razrešenje jer „smo mi to tražili još pre šest meseci”, a deo opozicije, kako su rekli, „neće učestvovati u toj farsi”.
Bastino razrešenje Brnabićeva je zatražila na predlog Jedinstvene Srbije, koja ga je i predložila za ministra, a uz, kako je navedeno, saglasnost SPS-a, koalicionog partnera JS. Obrazlažući predlog, Milićević nije govorio o Basti, već o politici vlade, navodeći da „svaki ministar, kroz posao za koji je preuzeo odgovornost, treba da dâ svoj doprinos u realizaciji proklamovanih ciljeva”. Kazao je da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, ali i podsetio na odluku Saveta za nacionalnu bezbednost da se ne uvode sankcije Rusiji.Đorđe Pavićević (ZLK) kazao je da ZLK nije zainteresovan za Bastinu sudbinu, „nećemo glasati ni za, ni protiv, čovek ima živopisnu biografiju, na funkciju je izabran bez ikakvih kvalifikacija, to je tipičan ministar u vladi”. Milićević mu je, između ostalog, rekao da se ne govori o tome da li je Basta dobar ili loš ministar, već o delovanju suprotnom od državne politike.
Najavljujući podršku smeni Baste, Balint Pastor (SVM) rekao je, između ostalog, da je u parlamentarnom sistemu kakav je naš razrešenje ministra tehnička stvar, a „ne znam da li igde u svetu postoji da opozicija ne glasa za smenu ministra, Srbija je jedinstvena po tome”. Istakao je da je uvođenje sankcija Rusiji ozbiljno pitanje: „Tu ne može biti soliranja, a mi se slažemo s vladom da se sankcije ne uvode jer Srbija mora da brine o svojoj energetskoj sigurnosti, ali i o drugim stvarima.”
Lider Dveri Boško Obradović zamerio je što premijerka nije došla na sednicu, ali i što tu nije Rade Basta jer, kako je rekao, ima mnogo pitanja za oboje. Rekao je da su Dveri još pre šest meseci tražile njegovu smenu zbog zahteva da se uvedu sankcije Rusiji, ali „vlast ga je do sada štitila, čime je naneta ogromna šteta državi”. Čitao je Bastinu biografiju, pitao ko ga je, imenom i prezimenom, predložio i „da li će snositi odgovornost za kadrovski promašaj”. Naveo je da je Basta u maju, pre nego što je bio izabran za ministra, tražio ukidanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu i tražio formiranje naučnog parka sa SAD za nuklearnu energiju, i „uprkos tome je izabran za ministra”. Kazao je da je Basta, kao direktor „Beogradskih elektrana”, čestitao Kristoferu Hilu kad je došao za ambasadora i pitao da li je neko zabranio Basti da dođe na sednicu, da li su, dok su njega smenjivali, izbacivali zaposlene iz ministarstva i dodao: „Da je Basta ovde, pitao bih ga kako je čim je došao na mesto ministra počeo da zagovara sve suprotno onome za šta se zalagao pre toga, da li je bio kandidat SPS–JS ili SNS-a, da li je kupio ministarsko mesto, taj ko mu je prodao mesto omogućio mu je da ostane duže na funkciji, obezbedivši mu vreme i prostor za pravljenje prozapadne stranke o državnom trošku. Bastu sada prepakovanog i redizajniranog šaljete u opoziciju, neka hvala, zadržite ga ili ga vratite zapadnim ambasadama koje su vam ga i poslale. Koliko je još spavača Zapada u redovima vlasti, ima li kraja zapadnim agenturama u Srbiji. Zašto uopšte izbacujete Bastu kad većina vas misli isto kao on, samo što je on glasno to rekao.”Đorđe Milićević mu je odgovorio da se ministarska mesta ne kupuju, a lider JS Dragan Marković Palma je kazao da je više puta pozivao Bastu da ne iznosi stavove suprotne vladinoj politici. Pričao je o tome da je politika JS „ekonomski patriotizam i politički pragmatizam” i istakao: „Želim da se izvinim što smo mi iz JS napravili takvu grešku, takav čovek više nikad neće biti ne samo ministar nego ni član JS. Rade Basta je moje najveće neprijatno iznenađenje u životu i to sam mu i rekao. Mislio sam da će, kao čovek koji se bavio sportom, imati fleksibilnost i da je timski igrač, međutim, očito sam pogrešio. Još jednom se izvinjavam građanima za počinjenu grešku i zahvaljujem se koalicionom partneru SNS-u što je prihvatio zahtev za razrešenje.”Predsedavanje sednici Usame Zukorlića (SPP) obeležilo je njegovo nastojanje da objasni Aleksandru Jovanoviću Ćuti (M–Z) da ne može da govori pošto je na 20 dana udaljen sa sednice i Jovanovićevo stajanje ispred Zukorlića u pokušaju da dokaže da ima pravo, u čemu mu je pomagao Nebojša Zelenović (M–Z). Sat vremena je sve ovo trajalo, a ni kratka pauza koju je proglasio Zukorlić nije pomogla da se situacija reši. Poslanici su, pa i ministar Đorđe Milićević, za to vreme govorili kao da se za stolom predsedavajućeg ništa ne dešava.
Pre Zukorlića su sednici predsedavali Vladimir Orlić i Sandra Božić, a Jovanović je tražio reč kad je Zukorlić preuzeo predsedavanje. Zukorlić mu je rekao da ne može da je dobije jer mu je izrečena mera, Jovanović je došetao do stola predsedavajućeg, a Zukorlić mu je je rekao: „Ako nije Orlić tu, tu je Zukorlić.” Jovanović mu je odgovorio da „nema pojma”, a Zukorlić je zatražio da se vrati na mesto, dodajući da će pozvati obezbeđenje, te da će biti „prvi posle Vojislava Šešelja koga su izneli iz sale”. Došao je i Zelenović da pomogne Jovanoviću, pa je Zukorlić dao kratku pauzu, ali samo koji minut posle nastavka, Jovanović je opet stao ispred njega, pa se udaljio, a ispred predsedavajućeg stola postavljena su dvojica pripadnika obezbeđenja.
Obrativši se Zukorliću kao „sinu svog prijatelja, kao čoveku koji je vaspitan”, Srđan Milivojević ga je zamolio da kaže „gospodinu Raleviću i gospodinu Removiću da sednu, da ne maltretiramo ljude, nepristojno je da stoje, nikakvog incidenta nema u sali, dozvolite da sednu”. Zukorlić se zahvalio „na opasci, ali da bi skupština nastavila uspešno da radi, potrebno je obezbediti red, da poslanik koji je udaljen sa sednice na 20 dana ne ometa rad, da ne prilazi bez dozvole, upućujući neadekvatne reči predsedavajućem”. Kazao je: „On je doprineo tome da slika iz skupštine danas bude ovakva.”
Nebojša Zelenović je tvrdio da je Orlić, pet minuta pošto ga je isključio, Jovanoviću dao reč, da je Orlić na kolegijumu rekao da će naložiti obezbeđenju da dozvoli Jovanoviću da se vrati u salu, te da je poništio sve svoje ranije odluke. Kazao je da Zukorlić očito nije obavešten, „to što možda vama nije javljeno je tehnička stvar, ali čovek sedi u sali i ima pravo da govori”. Zukorlić mu je odgovorio: „Gospodine Zelenoviću, ja kao predsedavajući skupštine postupam u skladu sa informacijama koje mi dostavljaju službe. Mimo tih smernica i pravila skupštine neću postupati. Imam informaciju da gospodin ima meru udaljenja sa sednice 20 dana. On je danas prisutan neovlašćeno, ali ako on krši pravila skupštine tako što bezobzirno ne poštuje izrečene mere, ne znači da ću i ja kao predsedavajući da kršim pravila i još da mu omogućim da ima reč. Ako se nadležni skupštine izjasne da je njemu mera ukinuta, ili predsednik skupštine ukine meru, nema nikakvog problema, dobiće reč u skladu sa pravilima.” Pri kraju prepodnevnog rada Orlić je preuzeo predsedavanje, Jovanović mu je u jednom trenutku prišao i vrlo brzo otišao.