Vesti
Politika
Ministarka Begović završila posetu Americi
21.07.2023. 20:00
Izvor: Politika
Ministarka Begović završila posetu Americi
Vašington – Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, završila je posetu SAD sastancima u Vašingtonu. Danas je razgovarala sa Alison Švir, savetnicom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, a učestvovala je i na ekspertskom sastanku u Atlantskom savetu.
„Predstavili smo Srbiju zaista u najboljem svetlu iz dva ugla - uspeh u pogledu digitalizacije, koji je Srbija ostvarila u smislu implementacije i digitalizacije u osnovnim školama - programiranje, veštačka inteligencija, nešto po čemu smo zaista retki u svetu i pokazuje koliko razmišljamo o budućnosti, koliko uzimamo u obzir razvoj novih tehnologija i kako da pripremimo nove generacije za ono što nam dolazi”, rekla je ministarka Begović i dodala da je predstavljen i ceo naučni eko sistem naše zemlje i kao kruna projekat Bio4 „kao jedan projekat koji je od izuzetne važnosti za Srbiju ali i za čitav region, u kontekstu Otvorenog Balkana. Pokazali smo da Srbija jeste lider u regionu, da razmišlja na daleko, da razmišlja o budućnosti i da želi da i dalje bude ta energija koja čitav region priprema za budućnost”, kaže Begović.
Objašnjava da američki sagovornici nisu očekivali i nisu imali informacije o tome koliko je Srbija daleko odmakla i u digitalizaciji i u primeni veštačke inteligencije ali i odluci da biotehnologija postane jedna od bitnijih industrijskih grana u koje je država spremna da uloži.
Kada je reč o Atlantskom savetu koji je tink tenk organizacija koja se bavi političkim, bezbednosnim i ekonomskim dešavanjima u svetu, ministarka je razgovarala sa Jorn Flekom, starijim predsednikom Atlantskog saveta za Evropu.
Ministarka Begović kaže da „oni zaista prate na svakom koraku razvoj Srbije”, kao i da je tema današnjih razgovora bio uspeh Srbije u digitalizaciji.
„To je ono što ih jako interesuje - koji smo model primenili, dokle smo stigli i opet smo ih iznenadili sa informacijom da u osnovne škole uvodimo informacione tehnologije i veštačku inteligenciju kao obavezne predmete i na taj način pripremamo naše mlade generacije”, rekla je Begović.
Dodaje da je bilo reči i o naučnom i start ap eko sistemu i o planovima Srbije za pomoć start ap zajednici da se brže i intenzivnije razvija.
„Pričali smo i o tome kako država privlači direktne strane investicije, kako privlačimo kompanije koje sve više otvaraju istraživačko razvojne centre, što govori da je Srbija postala jedna važna tačka za istraživanje i razvoj”, kaže ministarka Begović i dodaje da to govori u prilog tome da „naša deca koja završavaju fakultete više ne moraju da odlaze i napuštaju zemlju, već mogu svoju budućnost da pronađu u okviru akademije ali i privatnog sektora. To je ono na čemu država intenzivno radi da možete da ostvarite i lepu budućnost i lep život u Srbiji”, kaže Begović.
Ministarka Begović je tokom posete Njujorku imala sastanke i sa predstavnicima UNDP-ja, Ujedinjenih Arapskih Emirata, a razgovarala je i sa predsedavajućim Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Čabom Kerešijem.
U UN je učestvovala u debati na ministarskom nivou, tokom koje je predstavila rezoluciju kojom bi bila proglašena dekada nauke u Srbiji, a prezentovala je i mapu investicionih prilika u skladu sa ciljevima održivog razvoja.
„Ovo je prva poseta mene i mog tima SAD, biće mi potrebno vreme da saberem utiske ali mislim da je bilo izuzetno pozitivno jer smo se ovde pojavili sa izuzetnim projektima i mislim da smo sve iznenadili i zadivili sa postojećim i nekim budućim vrlo hrabrim projektima, koji pokazuju da Srbija zaista želi da hvata korak sa onim najrazvijenijima i onima koji gledaju malo dalje u budućnost”, zaključila je Begović, prenosi Tanjug.