Vesti
Politika
Dvanaesti protest "Srbija protiv nasilja"
22.07.2023. 20:00
Izvor: RTS
Dvanaesti protest "Srbija protiv nasilja"
Protest "Srbija protiv nasilja" održava se danas u Beogradu dvanaesti put. Građani će se u 20 časova okupiti ispred Doma Narodne skupštine, posle čega će, prema najavi, krenuti u šetnju Dečanskom, Svetogorskom i Takovskom ulicom do zgrade Radio-televizije Srbije.
Dvanaesti protest "Srbija protiv nasilja", u organizaciji dela opozicije, počinje u 20 časova okupljanjem ispred Narodne skupštine.
Građani će, prema najavi organizatora, krenuti u protestnu šetnju Dečanskom, Svetogorskom i Takovskom ulicom do zgrade Radio-televizije Srbije.
Zahtevi protesta su momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.
Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.
Zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog, kako navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.
Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.
Prvi protest "Srbija protiv nasilja" održan je 8. maja, a 12. maja građani su na drugom protestu blokirali most Gazela na dva sata.
Treći protest održan je 19. maja, a tada su bili blokirani Gazela i Brankov most.
Četvrti protest održan je 27. maja, a učesnici su nakon šetnje formirali prsten oko zgrade RTS-a.
Tokom petog protesta, 3. juna, učesnici su posle šetnje formirali prsten oko zgrade Predsedništva.
Šesti protest, održan 9. juna, završen je pošto su posle okupljanja i šetnje učesnici napravili prsten oko zgrade Vlade Srbije.
Protest je sedmi put u Beogradu održan 17. juna. Učesnici su posle okupljanja ispred Doma Narodne skupštine i šetnje Ulicom kneza Miloša, blokirali auto-put kod Mostarske petlje i Autokomande. Protesti su istog dana održani u još tri grada – Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.
Osmi protest održan je 24. juna. Građani, koji su se okupili ispred Doma Narodne skupštine, krenuli su u protestnu šetnju do Autokomande, gde su do 21 čas blokirali auto-put.
U petak, 30. juna, u okviru protesta, održana je blokada – blokirani su auto-putevi u Novom Sadu i kod Centra "Sava" u Beogradu.
Deveti protest "Srbija protiv nasilja" održan je prvog jula u Beogradu, ali i u više gradova širom zemlje – Zrenjaninu, Smederevu, Šapcu, Kraljevu, Kragujevcu, Jagodini, Leskovcu… Zbog kiše, protest je odložen u Nišu. U prestonici, demonstranti su šetali do zgrade Televizije Pink, gde su protestovali zbog, kako su naveli, uzurpiranja nacionalne frekvencije i puštanja rijaliti programa koji promovšu nasilje.
Građani su se deseti put okupili u Beogradu 8. jula, kada su održali protestnu šetnju do sedišta Policijske uprave za Grad Beograd u Bulevaru despota Stefana.
Jedanaesti protest održan je prošle subote, kada je ponovo bio blokiran auto-put kod Mostarske petlje.