Vesti
Politika
‘Srbija protiv nasilja’: Trinaesti put na ulicama Beograda, protestna šetnja do Tužilaštva
29.07.2023. 20:00
Izvor: Danas
‘Srbija protiv nasilja’: Trinaesti put na ulicama Beograda, protestna šetnja do Tužilaštva
Trinaesti po redu protest „Srbija protiv nasilja“ u organizaciji nekoliko opozicionih partija zakazan je za subotu uveče u Beogradu, a prethodnih dana održani su skupovi u nekoliko gradova širom zemlje.
Prema najavama organizatora, građani će se okupiti u 20.00 sati ispred zgrade Skupštine Srbije, odakle se kreće u šetnju Ulicom Kneza Miloša do Nemanjine, gde će izraziti nezadovoljstvo radom Tužilaštva.
U nekoliko gradova u Srbiji protesti protiv nasilja održani su sinoć, demonstranti su šetali u Novom Sadu, Jagodini, Bogatiću, Kragujevcu i Vranju, dok je u Nišu umesto šetnje održan performans ispred gradske kuće.
Protestne šetnje, koje traju već skoro tri meseca u gradovima širom Srbije, započele su posle masovnih pucnjava u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i okolini Mladenovca i Smedereva, kada je ubijeno 19 ljudi.
Demonstranti iz nedelje u nedelju traže odgovornost vlasti zbog, kako navode, dugogodišnjeg stvaranja ambijenta koji je doveo do porasta nasilja u zemlji.
Međutim, ni posle uporno ponavljanih zahteva, vlast ne pristaje na njih, što pokazuje i glasanje u Skupštini Srbije gde je izglasano poverenje ministru policije Bratislavu Gašiću.
Zašto se protest zove ‘Srbija protiv nasilja’?
Početkom maja ove godine, u samo dva dana, na teritoriji Beograda dogodile su se dva masovna ubistva koja su potresla i šokirala Srbiju.
Najpre je 13-godišnji dečak, prema policijskoj istrazi, upao u školu koju je pohađao u centru Beograda i ubio devetoro đaka i čuvara i ranio još šestoro dece i nastavnicu istorije.
Jedna od teško ranjenih devojčica je potom preminula, čime se broj žrtava popeo na deset.
Samo dan kasnije, u beogradskoj prigradskoj opštini Mladenovac, osumnjičeni 21-godišnjak iz automatske puške je, kako navodi policija, ubio osmoro i ranio 12, mahom mladih ljudi.
Danima kasnije, mladić je podlegao povredama, pa se i broj žrtava ove tragedije popeo na devet.
U oba slučaja, istraga još traje.
Osumnjičeni za ubistvo u Mladenovcu je u pritvoru, kao i pojedini članovi njegove uže porodice.
Maloletni dečak, koji se tereti za zločin u beogradskoj školi, nalazi se na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.
Protiv njegovog oca koji je u pritvoru vodi se istražni postupak pod sumnjom da je izvršio krivično delo izazivanje opšte opasnosti, za koje je zaprećeno do 12 godina zatvora.
U međuvremenu je istraga pokrenuta i protiv dečakove majke za koju se utvrđuje da li je počinila krivično delo zapuštanja i zlostavljanja maloletnika.
Koji su zahtevi opozicije?
Iako vlast ne ispunjava nijedan zahtev, opozicija ne odustaje i tvrdi da će protestovati dok se oni ne ispune.
Međutim, na dugotrajnoj sednici Skupštine Srbije, vladajuća koalicija je odbila sve zahteve.
Opozicija traži smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.
Traži se i smena rukovodstva Javnog servisa Radio-televizije Srbije, svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.
Zahteva se i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pinku i Hepiju zbog, navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.
Tokom jednog od prethodnih protesta, demonstranti su išli u šetnju upravo pred zgradu TV Pink.