Vesti
Sport
Pet penala na jednoj utakmici
01.08.2023. 20:00
Izvor: Politika
Pet penala na jednoj utakmici
Naš fudbaler Gajić (CSKA) po mišljenju sudije skrivio jedanaesterac (i dobio žuti karton), koji Ahmat nije iskoristio, a potom, posle gledanja snimka, isključen i ponovljena najstroža kazna
Tri penala u Bačkoj Topoli (TSC – Partizan 3:3) obeležili su početak fudbalskog prvenstva kod nas, a u ruskom ih je na jednoj utakmici dosuđeno čak pet! Može da se kaže i šest pošto je jedan ponovljen.Dogodilo se to u drugom kolu, u Groznom, na utakmici Ahmat – CSKA (2:3). Pet penala u Rusiji nije čudo neviđeno. Toliko ih je bilo u prvenstvu države 29. maja 1999. u okršaju Rotora (Volgograd) i Černomorca (Novorosijsk). Gosti su vodili s 2:0 (oba gola s bele tačke), ali je domaćin pobedio s 5:2, mada je njegov igrač Oleg Veretenjikov, najbolji strelac lige 1995, 1997. i 1998, promašio dva penala (treću sreću, mada je bilo već 4:2 za Volgograđane, nije hteo da oproba).Na suđenje tada nije bilo nikakveih primedbi. Sada – sa svih strana. Nije u pitanju, kao u Bačkoj Topoli, da li je sudija svaki put opravdano pokazao na belu tačku, nego nešto što će sigurno da nađe mesto u sudijskim priručnicima.
Pred kraj prvog poluvremena, pri vođstvu gostiju s 2:1, sudija je zaključio da je Milan Gajić (CSKA), bivši fudbaler Crvene zvezde, u svom kaznenom prostoru povukao za dres Olejnjikova (Ahmat). „Krivcu” je pokazao žuti karton i dosudio penal za domaćina. Udarac Olejnjikova s 11 metara je odbranio Akinfejev.
Onda je sudija otišao da pogleda snimak. Ne samo izvođenja penala, nego prekršaj zbog koga je dosuđen. I – Gajića je isključio i naložio da se jedanaesterac ponovo izvede!? Ovoga puta je šutirao Konate i, kao i kod prvog penala za tim iz Čečenije, bio precizan.CSKA je najavio žalbu zbog takvog isključenja svog igrača i poništenog penala, koji je njegov golman odbranio. Međutim, pošto je, ipak, osvojio sva tri boda (Fjodor Čalov je i treći penal na toj utakmici pretvorio u gol) još nije presavio tabak, a pretpostavlja se i da neće.
U Rusiji su zapanjeni kako je takvu kašu mogao da zakuva Vladislav Bezborodov (50). Sudija je sa znakom Fife, važio je za bolje u Uefi, i sam je bio fudbaler (igrao u Zenitu 1991, pa povratku sa studiranja u SAD oprobao se i u Belorusiji i Litvaniji, gde je, u osmini finala nacionalnog kupa 2000, dao čak sedam golova), preturio preko glave i jednu sličnu situaciju s naknadnim mešanjem iz VAR-sobe...
U moskovskom „Sport ekspresu” su izneli čak 20 stručnih pitanja na koja bi Bezborodov trebalo da odgovori. U vezi s ovim slučajem, pod uslovom da je veza s VAR-sobom bila u prekidu kad je prvi put presudio, sudija nije trebalo da prihvati preporuku da gleda VAR, jer je igra već nastavljena. Snimak je mogao da vidi jedino da bi proverio da nije kaznio nedužnog igrača, pa da to ispravi. Crveni karton je Gajiću naknadno mogao da pokaže samo ako se taj igrač posle žutog kartona nesportski ponašao (inače je trojicu igrača pre vremena oterao s igrališta).