Vesti
Sport
Seda glava koja drži fudbal u "malom prstu": Srbin hita ka Ligi šampiona
10.08.2023. 20:00
Izvor: B92
Seda glava koja drži fudbal u "malom prstu": Srbin hita ka Ligi šampiona
Panatinaikos Ivana Jovanovića i Filpa Đuričića napravio važan korak ka plasmanu u plej-of fazu elitnog evropskog takmičenja pobedom nad Marsejom 1:0.
Strelac za "Zelene" bio je Brazilac Bernar u 83. minutu.
Crvena zvezda biće, kao tim, jedini srpski predstavnik u Ligi šampiona ove sezone, TSC će tamo samo nekim prvorazrednim čudom (poraz od Brage 0:3 u prvom meču 3. kola kvalifikacija), a Srbija bi vrlo lako mogla da ima i svog predstavnika među glavnim trenerima jedne ekipe iz evropskog krema.Panatinaikos Ivana Jovanovića napravio je u sredu vrlo važan korak ka tom cilju pobedom nad Olimpikom iz Marselja u prvoj utakmici 3. runde kvalifikacija za plasman u evropsku elitu.
Jovanoviću su uspesi definitivno urezani u DNK pošto je svojevremeno i kiparski APOEL, tada totalnog autsajdera, uveo u Ligu šampiona i upisao svoje ime u almanahe ovog kluba.
Njegovim dolaskom u Panatinaikos počela je i renesansa atinskog velikana.
Ivanović je u prvoj sezoni na klupi "Zelenih" doneo Kup trofej (prvi za klub posle skoro decenijskog posta), u drugoj je dugo vodio trku za titulu sa AEK-om, na kraju završio kao drugi, a u trećoj sezoni, vidimo sada, sjajno gura ka Ligi šampiona.
Atinjani su u prethodnoj rundi eliminisali ukrajinski Dnjipro ukupnim rezultatom 5:3.Neko bi rekao da je pobeda od 1:0 nad Olimpikom ništa ako se zna da Atinjane u revanšu očekuje paklen ambijent na "Velodromu" međutim svako ko je gledao prvi meč video je totalnu dominaciju jednog tima, stoga i uverenje kod navijača Panatinaikosa da je manje bitno da li Ivanovićev tim gostuje ili igra na svom terenu.
Statistika u ovom slučaju najbolje pokazuje koliko je PAO bio nadmoćan naspram francuskog predstavnika: posed lopte 67% naspram 33%, ukupno šuteva 9-3, šutevi van okvira gola 8-1, Najvažniji parametri su, dakle, bili daleko na strani grčkog tima.
"Igrači Panatinaikosa, nakon dve godine rada pod Jovanovićem, mogu da igraju i zatvorenih očiju, uključujući iigrače koji ulaze sa klupe. To pravi razliku. Ovakva igra je rezultat homogenosti tima koji je na okupu dve godine, ali i individualnog kvaliteta svih igrača koji su prešli dug put da dostignu ovaj nivo", možda je i najslikovitiji komentar igre Atinjana koji se mogao pročitati u tamošnjim medijima (Gazzetta).
Panatinikos je, doduše, do pobede stigao sa igračem više (Kondogbia isključen u 65) ali činjenica da je rival doveden do stanja pojačane nervoze takođe slika snagu ekipe srpskog trenera.
Ukoliko prebrodi Marselj, Panatinaikosu će poslednja prepreka pred ligom šampiona biti Braga, to je gotovo sigurno posle ubedljive pobede i igre Portugalaca protiv TSC-a u prvoj utakmici ta dva tima.
Revanš u Bačkoj Topoli biće, izvesno je, samo formalnost.
Kada smo već kod Jovanovića, podsetimo da je baš u sezoni kada je uveo APOEL u Ligu šampiona proglašen za najboljeg srpskog trenera te godine što bi lako moglo da se ponovi ukoliko i sa Panatinaiksoem ponovi taj uspeh.