Vesti
Sport
Amerikanci ponovo nipodaštavaju Jokića: Ni ne spominju ga kada je reč o MVP priznanju
17.11.2023. 20:00
Izvor: Politika
Amerikanci ponovo nipodaštavaju Jokića: Ni ne spominju ga kada je reč o MVP priznanju
Analitičari poznate američke televizijske mreže „I-Es-Pi-En” i dalje ne veruju u Nikolu Jokića i izostavljaju ga iz debate o borbi za najkorisnijeg igrača NBA lige.
Jokić je dvostruki MVP najjače lige sveta, a prošle sezone je ostao bez tog priznanja i ono je, posle velike kampanje, otišlo u ruke Džoela Embida.Jednom su mu već „ukrali” MVP priznanje, ali to srpskog reprezentativca nije mnogo pogodilo i kritičarima je odgovorio na najbolji mogući način. Nosio je Denver do prve, istorijske titule i proglašen je za najboljeg košarkaša finalne serije sa Majamijem.
„Kada se priča o tome ko je sada glavni kandidat za MVP trofej, mislim da su tu u krugu Džejson Tejtum i Kevin Durent”, počeo je analitičar „I-Es-Pi-Ena” Džej Vilijams.
„Mislim da je Durent imao opet sjajne poene protekle noći, dok je igra Džejsona Tejtuma otišla na sasvim drugi nivo. Ima mnogo više pik-en-rola, konstantan je, ima ga svuda. Boston je trenutno najbolji tim u ligi, u NBA. Igraju kao najbolji tim na Istoku. Deluju veoma opasno u ofanzivi i Holidej je ključan u njihovoj odbrani.„Jokić je ovu sezonu počeo maestralno i jedini je igrač koji je u Top 5 u tri najvažnije statističke kategorije – poenima, skokovima i asistencijama.
Momak iz Sombora ima prosek od 30 poena po meču, ali je prvi po skokovima (prosečno beleži 13,9) i četvrti u asistencijama (8,4 po meču).
Durent četvrti po poenima (30,1), ali daleko van top pet u ostala dva ključna parametra. Tejtum je deveti po poenima (28,5), kao i u asistencijama i skokovima.
Takođe, Boston nije najbolja ekipa u ligi, pošto ima učinak od devet pobeda i dva poraza, koliko i Denver, prenosi RT Balkan.
Međutim, nije bitno šta misle analitičari, već oni koji glasaju, a po njima je Jokić od samog starta glavni favorit za novu nagradu. I da je ne bude, pehari u vitrinama pokazuju ko je stvarno najbolji.