Vesti
Sport
Iz debakla u „iks“: Fudbaleri Srbije se plasirali na EURO posle 23 godine
19.11.2023. 20:00
Izvor: Danas
Iz debakla u „iks“: Fudbaleri Srbije se plasirali na EURO posle 23 godine
Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je nerešeno 2:2 protiv Bugarske u poslednjem kolu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje je igra u Nemačkoj narednog leta.
U drugoj utakmici grupe G Mađarska je savladala Crnu Goru posle preokreta 3:1, pa su tako iz ove grupe na kontinetalni šampionat otišli Mađarska i Srbija.
Nije ovo bila laka utakmica za „orlove“, iako su se mnogi nadali da će se izabranici selektora Dragana Stojkovića „prošetati“ stadionom „Dubočica“ u Leskovcu i protiv odavno otpisanog rivala zabeležiti laganu pobedu.
Povela je Srbija u 17. minutu zahvaljujući golom štopera Miloša Veljkovića koji se najbolje snašao u petercu protivnika nakon jednog karambola.
Imali su „orlovi“ potom još neke šanse, a najbolja je svakako bila Aleksandra Mitrovića u 21. minutu kada je putirao glavom sa deset metara, ali je odličan bio golman Bugarske Danijel Naumov.
Ipak, Bugarska je potom došla do daha, a prvu veliku priliku propustio je najbolji igrač te selekcije Kiril Despodov koji je u 28. minutu šutirao sa ivice šesnaestreca, a lopta je najpre pogodila prečku da bi se potom odbila se u stativu, pa umesto u gol u teren, a onda je odbrana uspela da otkloni opasnost.
Od samog početka drugog poluvremena Bugarska je bila bolji rival od Srbije, a terensku inicijativu je krunisala golomGeorgi Ruseva u 59. minutu, da bi iz kontre gosti preokrenuli rezultat desetak minuta kasnije, a egzekutor je bio ko drugi nego Kiril Despodov.
Posle pravog stanja šoka, koje je trajalo nekih petnaestak minuta, reprezentativci Srbije su ponovo počeli da napadaju i stigli su do izjednačenja u 81. minutu kada je nakon kornera Dušana Tadića štoper Srđan Bbaić glavom loptu sproveo u mrežu Naumova.
Na taj način se Srbija plasirala na prvo Evropsko prvenstvo od osamostaljenja, a poslednji kontinentalni šampionat na kome smo učestvovali je bio onaj 2000. godine u Belgiji i Holandiji kada je fudbaska repreeznatcija nastupala pod nazivom SR Jugoslavija.