Vesti
Politika
Tepić: SPN neće na konsultacije sa Vučićem
26.02.2024. 20:00
Izvor: Beta
Tepić: SPN neće na konsultacije sa Vučićem
Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) i nositeljka liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić rekla je danas da ova opoziciona koalicija neće ići na konsultacije o novoj vladi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem zakazanim za 4. mart u 11.15 časova.
Ona je za N1 istakla da su Vučić i Srpska napredna stranka (SNS) razorili institucije i da je Vučić propustio priliku da učini nešto za svoju zemlju.
"On je propustio priliku da posle toliko obraćanja u lice, što u narodnoj skupštini što na ranijim konsultacijama, učini nešto za svoju zemlju, a ne da kada ga narod više neće, onda odluči da menja narod", istakla je Tepić.
Dodala je da su godina iza nas u kojima se "opozicija trudila da objasni, da ukaže - poštujte preporuke ODIHR-a".
"Više od polovine Srbije ne glasa za vašu vlast, uvažite i njihove predstavnike, opozicija je takođe institucija, pokušali smo na razne načine, ali oni se bandoglavo drže svoje odluke da su nesmenjivi. Tako da nema svrhe komunicirati sa razorenim institucijama ili sa njima", naglasila je Tepić.
Potpredsednica Stranke slobode i parvde je istakla da bi se možda nešto promenilo kada bi konsultacije bile dostupne javnosti.
"Ali ovako, kada je (Vučić) sve obesmislio, razorio, kada su nam institucije rasporene, nama ne preostaje ništa drugo nego da idemo nekim drugim putem, jedinim koji nam je preostao", podvukla je Tepić.
Ona se osvrnula i na oslobađajuću presudu Višeg suda u Valjevu kojom je policajka i major Katarina Petrović oslobođena optužbi za odavanje službene tajne.
Tepić je istakla da je Katarina Petrović samo želela da potvrdi ono što je ona govorila u skupštini.
Podsetila je da je o saobraćajnoj nesreći, koju je kum predsednika Srbije Nikola Petrović izazvao na Dedinju vozeći svoj Meklaren pod dejstvom kokaina i alkohola, pitala u skupštini četiri-pet dana pre pisane komunikacije sa Katarinom.
"U skupštini sam postavila pitanje da li je tačno da je Nikola Petrović izazvao udes pod dejstvom alkohola i kokaina. Čak sam imala i dodatno pitanje – da li je tačno da je poslao vlas svoje kose u neku privatnu laboratoriju sa namerom da opovrgne analize koje su mu rađene na VMA, a koje su potvrdile prisustvo kokaina i alkohola", objasnila je Tepić.
Dodala je da je sigurno prošlo četiri-pet dana, a da uopšte nije bilo odgovora, "što je, nažalost stvarnost u Srbiji".
"Katarina je samo želela da potvrdi ono što sam govorila u skupštini, reagovala je dokumentom koji mi je poslala, on nije imao nikakvu odliku tajnosti, to su sve informacije od javnog značaja", rekla je Tepić.
Potpredsednica SSP je istakla da je naročito bilo upitno postupanje policije i tužilaštva posle toga.
"On (Nikola Petrović) nije zadržan, kao što bi se desilo svim običnim građanima. Pošto se, kako ga ja zovem, radilo o prvom kumu Srbije, zato je taj slučaj bio toliko interesantan", ocenila je Tepić.
Podvukla je da je Katarina Petrović "potpuno svesno odlučila da stane na put zaveri ćutanja u korist povlašćenih bića bliskih partiji, da stane na put kriminalu, tako da je ona postupila po svojoj savesti".
"Uverena sam da je Katarina Petrović to učinila kako bi zaštitila integritet policije, u kojoj ima mnogo časnih i profesionalnih ljudi", zaključila je Tepić.