Vesti
Društvo i ekonomija
Evo kada kreće upis u beogradske vrtiće
29.03.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Evo kada kreće upis u beogradske vrtiće
Konkurs za upis u vrtiće biće raspisan 8.maja, a roditelji će imati dve nedelje za predaju dokumenata - do 19. maja.
Koliko će mališana imati sreće da se nađe na listi primljenih u državni vrtić, znaće se sledeće nedelje, ali sudeći po upisanim kvotama iz prethodnih godina, broj slobodnih mesta je približno isti broju dece koja se nalaze na listi čekanja.
Prema podacima gradskih vlasti, trenutno na upis u obdanište čekaju 4. 902 mališana iz prioritetnih grupa što je za 1.700 dece više nego u oktobru prošle godine. Takođe, ispod crte je i 3. 378 onih koji mogu da čekaju, takod da ukupna cifra neupisanih dostiže 8. 280, pišu "Večernje novosti."
Kako objašanjavaju nadležni, broj dece na listi čekanja je veći, pogotovo iz prioritetnih grupa, jer roditelji imaju mogućnost da svakog meseca konkurišu, a jednom godišnje se raspisuje veliki konkurs.
Najgora situacija je na Novom Beogradu, gde za 1. 500 mališana nema mesta u obdaništima, od koji je 1.000 njih čija su oba roditelja zaposlena ili po nekom drugom osnovu imaju prednost pri upisu.
Sledi PU “Čukarica” sa 916 prekobrojnih. U vrtićima u ovoj opštini neraspoređeno je 621 dete sa prioritetom i njih 295 bez prioriteta.
Na Voždovcu se na listi čekanja nalazi čak 789 dece koja bi trebalo da imaju prvenstvo pri upisu, dok je broj onih koji nisu prioritet daleko manji i ima ih 90.
I na Paliluli je velika gužva za upis pa je trenutno “ispod crte” 796 dece.
Od centralnih gradskih opština najbolja situacija je na Starom gradu gde i najmanje dece čeka na upis – 139 koji nisu iz prioritetnih grupa i 36 onih koji imaju prednost.
U prigradskim opštinama je situacija nešto bolja, a najviše neupisane dece ima u Grockoj – 485 , u Surčinu 320 , u Obrenovcu 215.
Najmanja gužva je u Sopotu gde na upis čeka 16 mališana i Barajevu gde ima šestoro dece za koje nije bilo mesta.
Situaciju bi trebalo da popravi najavljena racionalizacija mreže škola, čime će se smanjiti gužve na Novom Beogradu i Zemunu, jer će određeni broj predškolaca ali i dece vrtićkog uzrsta biti smešten u škole.