Vesti
Društvo i ekonomija
Kreću kontrole opštinskih bolnica
22.09.2017. 20:00
Izvor: Danas
Kreću kontrole opštinskih bolnica
Deset radnih grupa formiranih po nalogu ministra zdravlja Zlatibora Lončara kreće u obilazak 58 opštinskih bolnica u Srbiji, u cilju unapređenja oraganizacije i pomoći u kadrovima i opremi, odnosno smanjenja "pritiska" na velike kliničke centre.
Iako je ovo nastavak kontrola iz oktobra prošle godine, posle smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Kozjaka kod Loznice, od komplikacija preloma ruke, cilj poseta je izmenjen i u kontrolu ne kreću da bi uočili eventualne propuste u radu, već da bi videli kako da se smanji broj pacijenata koji se upućuju u velike centre.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović rekao je da se u kontrole kreće "kako bi se na najužem stručnom nivou našla najbolja rešenja za probleme koji postoje na terenu".
Gledaće se koliko pacijenata imaju, koliko intervencija sami rade, a koliko obolelih šalju u kliničke centre. Kada sve to "skeniramo" imaćemo precizan uvid koji kadar i kojeg profila nedostaje bolnicama, koji im aparati fale, kako su organizovane, rekao je Mahmutović.