Vesti
Društvo i ekonomija
Zašto je važno roditi se posle 1. jula 2018. godine
19.01.2018. 20:00
Izvor: Blic
Zašto je važno roditi se posle 1. jula 2018. godine
Iznos roditeljskog dodatka u Srbiji u ovoj godini zavisiće od datuma dolaska deteta na svet, te ako se prvenac rodi u prvoj polovini godine, dobiće "po starom", odnosno 39.000 dinara, dok će parovi koji postanu roditelji u drugoj polovini 2018. dobiti znatno višu novčanu pomoć.
Naime, kako "Večernje novosti" pišu, roditelji svih provorođenih beba koje su na svet došle od 1. januara ove godine i onih koje će se roditi do 1. jula primaće roditeljski dodatak od 39.000 dinara, odnosno iznos koji propisuje važeći zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.
Iako su se novopečeni roditelji ponadali da će zbog mogućnosti da se za ovu državnu pomoć prijave godinu dana od rođenja naslednika, te kasnijim podnošenjem papira dobiju i više novca, 100.000 dinara, to ipak nije moguće.
Kako kažu u Ministarstvu za rad, zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dadatak po sadašnjim propisima podnosi se najkasnije do navršenih šest meseci deteta, a visina se utvrđuje u odnosu na dan rođenja.
- Novi zakon o finanskijskoj podršci porodici sa decom počinje da se primenjuje 1. jula 2018. i njime je predviđeno da se zahtev podnosi najkasnije do navršene prve godine deteta, a njegova visina se i dalje utvrđuje u odnosu na dan rođenja - navode u Ministarstvu.
Konkretno, roditelji dece rođene zaključno sa 30. junom ove godine ostvarivaće pravo na dodatak u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom koji se primenjivao na dan detetovog rođenja, dok će bebe rođene 1. jula i kasnije pravo ostvarivati u skladu sa novom regulativom.
Za drugo i treće dete roditeljski dodatak ostaje isti.
5.000 za opremu
Jedna od novina u zakonu je i paušal, u iznosu od 5.000 dinara, za svako rođeno dete za nabavku bebi-opreme, uveden umesto ranije mere povraćaja PDV na bebi-opremu. Nova rešenja trebalo bi da smanje mogućnost zloupotrebe, do kojih je dolazilo.